El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Atenció Primària prepara una vaga per a gener però la situació a l’Hospital ha millorat considerablement

La vaga que està preparant-se per al mes de gener no té res a veure amb la situació local, sinó més bé amb la situació general que viu el país en la sanitat pública.

L'Hospital Verge dels Lliris ha aconseguit millorar la situació amb més professionals que s'han sumat a l'equip metge a diferents departament i treballa en projectes amb altres hospitals que el faran encara més atractiu.

La vaga que està preparant-se per al mes de gener no té res a veure amb la situació local, sinó més bé amb la situació general que viu el país en la sanitat pública, i de manera molt especial toca a l’atenció primària. Aquesta parada per denunciar la situació es farà també a Alcoi però no té res a veure amb la situació actual de l’Hospital Verge dels Lliris que ha millorat de manera considerable, segons ha explica a Ara Multimèdia Alfredo Rizo, portaveu del col·lectiu metge al centre sanitari.

Els moviments i reivindicacions fetes al llarg de l’any semblen haver arribat a bon punt. Per exemple, en Urgències s’ha passat de tindre 10 professionals de la medicina a 20, el que fa que ja no hi haja un problema de cobertura d’especialistes. També s’ha millorat l’equip metge de medicina interna i ara hi ha 1 metge i dos internistes de guardia: “Aquest era un avanç de veníem demanant des de fa anys i s’ha pogut produir, sobretot gràcies a Quico Fenollar com a nou director metge”. A més, s’ha solucionat el problema d’anestesistes, passant de 8 a 15, el que implica que al mes de gener els quiròfans podran obrir de matí i de vesprada i estaran a més del 100% del seu funcionament.

Rizo ha explicat, que totes aquestes millores en quant a recursos humans sumat a altres qüestions que s’estan treballant, com projectes interessants en combinació amb altres hospitals, estan fent que es dignifique molt l’hospital i que resulte molt més atractiu: “ara és molt més fàcil contractar un metge que fa un any”, ha explicat de manera contundent.

El doctor no ha pogut explicar amb major detalls en que consisteixen aquests projectes però ha posat com exemple un que es va dur a terme en el passat en Radiologia. Aquest va permitir que gent de València vinguera a formar a les persones que treballaven ací i també treballaven algun dia, açò va fer possible que es tingues la millor radiologia d’un hospital comarcal: “En aquest sentit, els projectes amb els que s’estan treballant i que estan a punt de veure la llum permetran revolucionar alguna part de la medicina de l’hospital, permetrà crear major oferta i ser encara més atractius”, ha assegurat.

Tornant a la vaga que es preveu per al mes de gener, una de les reivindicacions principals és que s’incremente el temps d’atenció al pacient que ara és de 4 minuts, quant les societats científiques recomanen que siga de 15 minuts. A Espanya falten 5.000 metges però en els pròxims 4 anys en faltaran entre 9.000 i 13.000 per les jubilacions. A la Comunitat Valenciana es jubilen en els pròxims anys el 22’5% dels professionals de la medicina i no hi ha relleu per poder suplir aquestes xifres. La realitat és que els sous seguixen sent baixos respecte a altres professionals d’Europa i a més la precarietat no anima a que els joves vulguen quedar-se. A més, una persona tarda entre 10 i 12 anys en poder ser un metge operatiu en la sanitat pública, pel que no dona temps a que el relleu tan necessari es produisca. En el Departament de Salut d’Alcoi s’han jubilat aquest 2022 un total de 70 persones de diferents especialitats profesionals (no sols medicina).