El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Avanços en la línia de poda, compostatge i la de tria de plàstics per a la planta de Piedra Negra

La junta del Consorci de brosses de les comarques / AM
L'ecoparc mòbil rodarà per les comarques a partir de setembre

Finalitzen algunes de les obres de millora i l'adquisició d'infraestructura per a millorar la planta de residus de Piedra Negra. El consorci que el gestiona, integrat per 35 pobles i ens de les comarques, haurà invertit engiany 3 milions d'euros. Els últims avanços; la línia de poda, la de compostatge i de tria de plàstics. Un dels nous serveis del Consorci, que presideix l'alcaldessa de Xixona, Isabel López, és el de l'ecoparc mòbil, que començarà a rodar per tots els municipis a partir de setembre.

La Junta general del consorci, celebrada en la Diputació d'Alacant dijous, amb la presència del director general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Joan Piquer, aprovà per unanimitat, en primer lloc, la contractació de serveis d'assistència tècnica per a la redacció de la documentació tècnica necessària per a la contractació del servei de valorització i eliminació de residus del Projecte de gestió del Pla Zonal 7 Àrea de gestió A2-Serveis de consultoria en enginyeria civil, la pressuposat base de la qual de licitació ascendeix a 76.770,00 €.

L'empresa adjudicatària disposarà d'un període màxim de sis mesos per a la redacció de la documentació. A partir d'ací s'iniciarà el procés administratiu de selecció de l'empresa que quedarà encarregada de la gestió de la planta de Pedra Negra, dels ecoparcs i també de les possibles plantes de transferència, segons la llei de contractes de l'administració pública.

La presidenta del consorci, Isabel López, ha afirmat que "aquests processos són necessaris per a normalitzar i aportar rigor i consistència a la gestió de la planta, ecoparcs i possibles plantes de transferència. És est un pas en ferm en les nostres intencions de canviar la manera de fer les coses. Les inversions iniciades són importantíssimes, però també ho és la gestió que traiem ara a concurrència competitiva".

Quant a les inversions injectades a la planta per a 2018, s'ha informat que s'estan executant tal com es va establir, i que fins i tot es compleix el cronograma previst per part de Pedra Negra. A la màquina trituradora o l'ecoparc mòbil s'ha d'unir ara la nova línia de poda, la de compostatge o la millora de la línia de tria de plàstic. cal recordar que les inversions -íntegrament- superen els 3 milions d'euros.

L'ecoparc mòbil començarà a rodar al setembre

Un altre dels punts del dia de la Junta fou el de la cessió d'ús temporal de l'ecoparc mòbil als Ajuntaments que ho sol·liciten, a més de l'aprovació d'una campanya de comunicació per a difondre el trànsit d'aquesta *infrestructura per totes les poblacions que formen part del consorci. La campanya es desenvoluparà al setembre-octubre de 2018 i al maig-juny de 2019.

Quant a la cessió de l'ecoparc als ajuntaments, hauran de sol·licitar-ho i es romandran durant un mes en cada localitat. Haurà d'estar assistit per personal depenent de l'Ajuntament per a la seua correcta utilització pels ciutadans i per a la seua vigilància, mentre que la cessió serà gratuïta, sense perjudici de l'abonament de les despeses de manteniment i, si escau, assegurances, a més dels propis de la recollida, transport i devolució.

El consorci ha agraït a la Diputació la cessió de l'espai en la Llar Provincial, en el qual es troba ara l'ecoparc abans de començar a circular pels municipis del Pla Zonal. Així mateix, els seus representants han insistit en la idea de sol·licitar nous ecoparcs mòbils quan la Generalitat llance una nova convocatòria per a la seua adquisició.

El director general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Joan Piquer, ha insistit en la idoneïtat de la prestació del servei d'ecoparc mòbil per a la ciutadania en general, "una infraestructura que serveix per a separar residus i també per a conscienciar a les persones de l'objectiu màxim de no abocar residus".

Conscienciació

El consorci també ha iniciat una campanya de conscienciació que llançarà a través del seu blog i xarxes socials, per a insistir en la necessitat de reciclar i de no contaminar. Una campanya centrada en l'individu, responsable també del futur del nostre entorn. Es tracta d'una campanya que ressalta l'efecte negatiu que sobre els mars i oceans té l'abocament de plàstics, olis i piles.