El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Balls en Valls. Un espectacle únic per a celebrar l'aniversari del poeta alcoià

De negre, a l'esquerra, Joan Valls amb l'orquestra Iris
Es tracta d'un dels plats forts de la celebració de l'any Joan Valls: versos, música i lletra per a ballar amb el poeta alcoià

Dins de l'any Joan Valls arriba una proposta innovadora i diferent, un espectacle obert a tot el públic i que vol apropar a tots l'obra de Joan Valls, ja siga la seua poesia com la seua participació en l'orquestra Iris de la Societat Musical Nova. Tres artistes d'excepció, Jordi Botella, Moisés Olcina i Juli Cantó, han preparat aquest muntatge únic per a celebrar el centenari del poeta alcoià.

Els versos de Joan Valls, amb la música dels boleros de l'orquestra Iris, a la qual pertanyia. No es tracta d'un viatge al passat, sinó de portar el passat fins al dia de hui, i vore com encaixa. És la proposta innovadora i original que ens ofereixen per a celebrar l'any Joan Valls. Una cita indispensable per al pròxim dijous 2 de març al Círculo Industrial.

La idea naix de Jordi Botella, qui ha recopilat versos de totes les obres de Joan Valls, i els ha reordenat per donar-li un fil, una intenció. I li ha contat la seua idea a Moisés Olcina, de la Big Band i la Societat Musical Nova. I és que precisament a la Nova pertanyia l'orquestrina Iris, i de la que formava part el poeta alcoià Joan Valls; i tant la Nova com la Big Band també estan enguany d'aniversari. Massa coincidències. Quedava clar quina era la música que havia d'acompanyar els versos, música d'orquestra i per tant, música de ball. En concret, els boleros que interpretava Joan Valls amb l'orquestra Iris. Per últim, calia trobar a la persona que faria seus els versos, no sols per a declamar-los, sinó per a barrejar-los, sintetitzar-los amb la música. I eixe serà l'actor Juli Cantó, responsable de la creació escènica

Així les coses, tenim a tres artistes de tres camps lligats: lletra, música i veu. Tots tres preparen un espectacle únic per a celebrar l'any Joan Valls, i al que conviden a tota la població. Moisés Olcina explica que "no hem anat enrere en el temps. Es recrea l'estètica, però és contemporani", mentre que Juli Cantó diu que "no és qüestió de ballar un bolero. Segons ens parlen les paraules i la música hem fet la dramatúrgia, i volem trencar-ho tot". Jordi Botella avança que es tracta de "reivindicar una visió de la cultura de ball, que treballa les emocions. És un acte de llibertat creativa, una aproximació a l'obra de Valls des d'un punt de vista distret i arriscat, però que crec que pot arribar al gran públic".

L'Ajuntament d'Alcoi col·labora amb aquesta activitat que s'emmarca dins la celebració de l'Any Joan Valls, i el regidor de cultura Raül Llopis ha agraït l'aportació d'idees innovadores i originals com aquesta que "esperem que no es quede en aquesta vegada i que puga vore la llum en altres llocs i evolucionar en altres espais".

Així que ja ho saben. Tenen una cita per a ballar amb Valls. Serà dijous 2 de febrer a partir de les 20,30 hores al Círculo Industrial, amb accés totalment lliure i gratuït.