El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Balones presenta l'auca de Martí Gadea en el marc de les seues festes patronals

Les autores de l'auca, Mercé Orihuel i Fani Bernabeu

Aquest religiós, escriptor i estudiós dels costums i la Llengua va nàxier a Balones el 1837

El grup d'amics de JMG, l'Ajuntament de Balones (El Comtat) i la Coordinadora Alcoià-El Comtat pel valencià i l'escola valenciana han estat els responsables de la publicació de l'auca del seu veí il.lustre, Joaquím Martí Gadea, dibuixada i amb textos de Mercé Orihuel i Fani Bernabéu. Una acció de promoció cultural presentada aquest estiu dins del marc de les festes patronals.

Com deiem, dins dels actes previs de les festes patronals de Balones (El Comtat), s'ha presentat l’auca de Joaquim Martí Gadea, l’autor de la Renaixença valenciana més important per als estudis dels nostres costums i folklore.

Martí Gadea  és responsable de recuperar, conrear i estimar el valencià com a principal llengua d’expressió tot i donant-li prestigi als seus escrits literaris. Mercé Orihuel Ferrándiz, il·lustradora de les vinyetes de l’auca i Fani Bernabeu Calbo, autora dels textos que les acompanyen, han estat les encarregades d’exposar la biografia del religiós i escriptor baloner que va nàxier el 1837 i va faltar el 1920.

Aquest treball naix de l’interés comú de mantindre viva la figura i l’obra de Martí Gadea i ha sigut possible gràcies al Grup d’Amics de JMG, l’Ajuntament de Balones i l’assessorament i suport econòmic de la Coordinadora Alcoià-Comtat pel valencià i Escola Valenciana.