El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Vicent Romans, Mestre

Vicent Romans

Balones, un poble agraït

Dissabte 5 d’ocubre, encara amb un sol que ompli el cel i escalfa l’aire, amb el so potent de les dolçaines i els tabals de la colla la Xafigà de Mur…

Dissabte 5 d’ocubre, encara amb un sol que ompli el cel i escalfa l’aire, amb el so potent de les dolçaines i els tabals de la colla la Xafigà de Muro, pels carrers costeruts del poble carasolat de Balones, sarvatxos els diuen els pobles veïns, sona música de festa: van a inaugurar dos carrers!

El carrer de les Trobades i el carrer a Antoni Llidó.

L’any 2013 les escoles de l’Alcoià i el Comtat ompliren de gom a gom el poble de Balones, un poble petit però potent i agraït que acollí la Trobada pel valencià. Un mural ceràmic preciós a l’edifici on estaven les escoles així ho recorda. Eixe any el lema de les trobades era un vers del poeta Vicent Andés Estellés: “Seràs la veu del poble”. El cartell i la samarreta, obra de l’artista Xavier Mariscal, omplia de personatges eixes veus del nostre poble valencià. Tot un curs de treball titànic de persones com Desi i Jaime que coneixem perfectament. Moltes mans i caps s’uniren per fer una festa per la llengua de les més increïbles. I com a agraïment l’ajuntament de Balones decidí dedicar a les Trobades un carrer. Quin gest tant magnífic! És el primer carrer a tot el país Valencià, es un carrer en plural, no és a la seua trobada ni només a les de l’Alcoià i el Comtat, és el carrer de les Trobades d’Escoles Valencianes, les que tenen les arrels a la terra i fan llavors de futur cada dia amb el seu bon fer pedagògic i social. Faena que fan, essencialment les Mestres i els Mestres com Antoni Llidó, el mestre i rector de Balones i Quatretondeta, que també té ara un carrer al seu nom a Balones. Casualitat? Crec que no, és una trobada més en l’espai, en la confluència de compromisos per la dignitat humana.

Balones sap sumar. Les trobades sumen, i junts, pobles i gents construïm un món on mai més cap Antoni Llidó siga un desaparegut d’un règim polític totalitari. Gràcies, Balones.