El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Banc de documents memorialístics

Mai com hui en dia havia vist tanta activitat en un moviment associatiu com és el de la Memòria Històrica. No solament això, és extraordinària la mog…

Mai com hui en dia havia vist tanta activitat en un moviment associatiu com és el de la Memòria Històrica. No solament això, és extraordinària la moguda que fan dia a dia relacionada en aquest tema amb estimable ajuda  institucional de l’administració. Tot i així, crec que és el mínim que ha de fer una societat per a reconciliar-se amb la història i amb si mateix. La història ha estat sempre plena d’errors i és una actitud molt higiènica reconèixer-los i corregir-los en tot allò que es puga. Sobretot perquè mai més es repetisquen. Mai no pot tancar-se un període de història havent quedat coses ocultes o contades a mitges.

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina està aportant el seu modest granet de sorra amb allò que crec una tasca indispensable: reunir la documentació que es va produir en les depuracions i repressions de la dictadura franquista per compartir-ho en tothom. Fins ara no ha sigut una tasca fàcil perquè tota la paperassa que va ser utilitzada pels tribunals militars, agencies d’informació i investigació de Falange, etc. per reprimir la República i republicans era material reservat i classificat no públic. Durant les darreres dècades del segle passat i les primeres de l’actual segle, han anat obrint-se poc a poc, pas a pas. Els arxius que s’han salvat de la desídia o desinterés de l’administració, ara els tenim quasi tots a la nostra disposició. Si més no, per aquells que dominen la informàtica. Potser també en altres temps passats, la societat en general no ho va demanar amb la fermesa que ho fa actualment. És cert que hi han milers i milers de papers de cada regió militar que s’han de classificar i digitalitzar amb molt de seny i professionalitat. Això és una tasca que cal entendre necessària, i a més, posar voluntat en realitzar-la.

Ara mateix el Fòrum té demanats un centenar d’expedients dels diferents sumaris que van obrir els tribunals militars a persones de Cocentaina. Tal com van abonant les tasses de reprografia, van rebent els expedients, que darrerament estan digitalitzats. Em diuen que no poden rebre més documentació amb la celeritat que voldrien per dos motius: la manca de fons econòmics que disposa el Fòrum i la lentitud i ajornament que ha suposat per a l’Arxiu del Ministeri de Defensa el Covid 19. Ara mateix hi ha una espera de sis mesos i entre un més i dos després d’haver abonat el pressupost de cadascú. Tot i així disposen ara mateix de 30 expedients que afecten a 65 o 70 persones de Cocentaina que foren encausades. Cal dir que moltes de les causes no són individuals i algunes d’elles hi han diferents persones jutjades i condemnades en un mateix sumari. De tal manera que hi han expedients amb 250 pàgines i altres amb solament 50, per la qual cosa els costos son diferents segons el nombre de persones incloses en un mateix expedient.

Solament a Cocentaina poden haver-hi entre 250 i 300 persones que foren jutjades. A més, hi han expedients en molt mal estat que no poden enviar-nos-les i caldria anar a Madrid per veure-les amb molta cura. Per altra banda cal dir que moltes de les persones que foren represaliades en aquell moment, homes i dones, ho foren sense arribar a jutjar-les. Les dictadures tenen aquestes coses. Tenim el cas de les dones que foren rapades al zero, o obligades a netejar les esglésies. I homes que els agafaren «voluntaris» per fer treballs d’obres públiques o foren depurats del seu treball pel simple fet d’haver-se destacat en la defensa d’un règim legalment constituït. En total, jutjats o no, condemnats a diferents penes o absols, tenim una relació publicada per la Universitat d’Alacant, que sumant tots els pobles del Comtat  sobrepassen les 1.000 persones. Poc a poc el Fòrum pretén fer un banc de documentació, d’almenys de tots els que jutjaren, o hi han testimonis, que la depositarem a l’Arxiu Municipal i Històric de Cocentaina perquè estiga a l’abast de qualsevol investigador, curiosos, o els propis parents. És hora que, després de prop de 85 anys, poder saber tot d’una el que realment va passar, almenys el que ha quedat escrit en els papers que son autèntics testimonis de la història.

Finalment vull fer una crida, per a totes les ciutadanes i ciutadans que vulguen fer una col·laboració al Fòrum de Cocentaina, econòmica o de treball, en la recuperació d’aquesta documentació. El mateix que també esperem i desitgem que les diferents corporacions municipals de pobles del Comtat i de l’Alcoià col·laboren i participen en l’adquisició d'aquests fons històrics. Uns documents importants i imprescindibles per conèixer la història d’aquella època que dissortadament encara no és suficientment coneguda.