El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Banyeres de Mariola recupera les cordaes en les festes de moros i cristians

Banyeres de Mariola recupera les cordaes en les festes de moros i cristians
Les cordaes conservaran les característiques tradicionals, en especial la tipologia pròpia

Les festes de moros i cristians de Banyeres de Mariola recuperen les cordaes després de quinze anys d'absència i conservaran les característiques tradicionals

Banyeres de Mariola recupera les cordaes de les festes de moros i cristians després que durant la legislatura 1999-2003 es decidira deixar de celebrar-les.

La legislació ha canviat en alguns aspectes, s’han actualitzat les normes de seguretat perquè tothom puga participar amb garanties en aquest acte de pirotècnia. A més les cordaes conservaran les característiques tradicionals de Banyeres de Mariola, en especial la tipologia pròpia on els coets cauen encesos d’un carro que es desplaça per una corda que travessa la plaça Major, entre el castell de fusta i un balcó.

Les normes de seguretat que han sigut actualitzades es publicitaran a través de bans informatius delimitant les zones de seguretat, roba recomanada, riscos, etc. entre elles estan: l’establiment d’un punt d’atenció mèdica en l’encreuament dels carrers Àngel Torró i Laporta per al tractament de possibles incidències.

També s’ha repartit una nota a les cases dels carrers afectats amb recomanacions per a la protecció de portes i finestres on s’avisa que l’Ajuntament de Banyeres té contractada una assegurança per a cobrir possibles desperfectes materials.

En total hi haurà tres zones, una de foc, una de risc i una segura.

Les persones que estiguen a la zona de foc es converteixen en participants passius baix la seua responsabilitat i queda prohibida la participació de menors d’edat.

Com a novetat, hi haurà un 'coordinador de focs' i els seus ajudants que aniran identificats com a tals de manera visible i podran fer indicacions als participants per a vetlar per la seguretat de les persones.

I per últim, també estarà prohibit portar coets particulars a la cordà ni el llançament, de manera deliberada, de coets amb la tovera d’eixida orientada cap a participants o les façanes de les cases.