El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Benifallim i el seu Castell Medieval

  • Per la seua importància el Castell de Benifallim està catalogat com BIC (Bé d’Interés Cultural) quedant sota la protecció de la llei de Patrimoni Històric Espanyol.

Hui, descobrirem el passat d’un dels molts castells de la província d’Alacant. Es tracta d’un castell medieval localitzat en el xicotet poble de Benifallim, en el qual hi ha censat 104 habitants segons l’INE l’any 2020, població que ha anat disminuint des de l’any 2013.

El municipi es troba allunyat de grans ciutats i aglomeracions, les serres del Rontonar, del Castell i de la Marrà envolten la població i fa que es trobe en un lloc de pura naturalesa.

Encara que la població té nom d’arrel islàmica, també es poden trobar restes d’altres èpoques històriques. La conquesta de Jaume I va ser a mitjans del segle XIII i al segle XVII és quan es van expulsar als moriscos de la població. Entre aquests recursos històrics destaquen l’ajuntament, que originàriament era el palau dels comtes de Ròtova i la seua església d’origen mossàrab, dedicada a Sant Miquel Arcàngel.

Concretament, el castell de Benifallim es troba sobre un turó rocós amb una gran amplitud visual exercint la funció del control del territori. Es considera, amb dubtes, una estructura d’època cristiana, però també podria atribuir-se a l’època musulmana. 

Si volem dirigir-nos al castell, prendrem la carretera comarcal que parteix de Benifallim en direcció a La Torre de les Maçanes i a aproximadament dos quilòmetres parteix un camí a l’esquerre asfaltat i posteriorment un altre de terra, que ens portarà directament al peu del castell.

L'accés

La construcció de les escales faciliten l’entrada al castell, no obstant això, cal tenir molta cura en pujar-les perquè estan molt empinades.

Actualment, no és necessari fer una llarga caminada o trajecte fins a arribar al castell, ja que hi ha un xicotet pàrquing, no obstant això, un suggeriment és deixar el cotxe en el poble i aprofitar amb tranquil·litat un lloc únic en les nostres terres.

Amb cap fotografia es pot aconseguir expressar les meravelloses i fascinants vistes de la naturalesa que envolta el castell, cal ser-hi i gaudir-ho amb els propis ulls, a més a més, aquest paisatge del castell de Benifallim ajuda a calmar i alleujar l’estrés. Teràpia gratis que ofereix la natura.

Chaimae El oualhani

Alumna del cicle formatiu de Guia, Informació 

i Assistències Turístiques de l’IES Serra Mariola