El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Benilloba presenta el seu patrimoni, des de l’industrial fins a l’hídric en les Jornades “Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat”

Benilloba presenta el seu patrimoni, des de l’industrial fins a l’hídric en les Jornades “Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat” / Benilloba
Les jornades han comptat amb la participació d’experts de diferents àmbits

Les Jornades “Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat” s’han celebrat a Potries (La Safor) i l'alcaldessa de Benilloba, Ana Delia Gisbert, ha presentat i explicat el patrimoni de Benilloba, des de l’industrial fins a l’hídric.

L’alcaldessa de Benilloba, Ana Delia Gisbert, ha defensat la importància de conservar el patrimoni de la localitat en les Jornades “Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat”, presentant i explicant, el patrimoni de Benilloba, des de l’industrial: telers manuals del s. XIX que es conserven en la col·lecció de Josep Julià i Maria Català, fins a l’hídric: el Molí de Salt.

Ha destacat que “per primera vegada en la història, el Molí del Salt compta amb una figura de protecció legal”

Aquestes jornades s’han celebrat a Potries (La Safor) i han sigut organitzades per l’Ajuntament de la localitat, la Universitat de València, la FVMP i la Conselleria de Cultura. També hi ha assistit el regidor de Patrimoni, Jordi Jiménez.

A més han comptat amb la participació d’experts de diferents àmbits que han debatut sobre la sensibilització de la ciutadania, la identificació dels riscos que amenacen la seua supervivència i la recerca consensuada de solucions per a garantir la seua transmissió a les futures generacions.

Gisbert ha explicat la importància històrica del Molí, de propietat privada que es troba en un “greu procés de degradació” i fins a l’any passat sense cap mena de protecció. “Ara el Molí del Salt és Bé de Rellevància Local, gràcies al treball del nostre regidor, Jordi Jiménez i a la Conselleria. Per primera vegada en la seua història compta amb una figura de protecció legal, el que significa un pas important per a aconseguir que s’actue i evitar la seua pèrdua definitiva”.

A més l'alcaldessa, ha assenyalat que “els propietaris de qualsevol edifici tenen unes obligacions de manteniment i encara més si es tracta d’un edifici protegit. El Molí del Salt ara ho és i no abans, encara que la gent s’ho pensés. Ara s’ha fet la faena i s’ha pogut protegir, encara que queda molt de treball per aconseguir salvar-lo, ja que en part això depén dels propietaris i, en cas que no ho facen, ens caldrà el compromís d’altres administracions per tal de poder actuar per a salvar-lo d’una mort segura”.

Aquestes jornades pretenen esdevenir un espai de referència per a investigadors, regants, responsables polítics, centres educatius, associacions i ciutadania en general, amb la finalitat de promoure la conservació i la valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l’aigua que corre per les nostres séquies històriques i les terres per elles regades.