El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Benillup, Benimassot, Tollos i Famorca s’omplin d’art

Pilar Beltrán en una de les instal·lacions a Tollos.

Castell de Cabres, Vallibona, Sempere o Carrícola són altres pobles valencians que formen part de “Confluències”.

L’IVAM ha elegit els pobles menys poblats del Comtat per a, mitjançant l’art, denunciar l’estat del barranc de Caraita, el canvi climàtic, el valor de la fauna i la despoblació.

La iniciativa de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), titulada “Confluències, intervencions artístiques en el medi rural”, pretén acostar l’art contemporani a les poblacions de menys de 100 habitants del Comtat (les quals també formen part de la Ruta 99), com són Tollos (30 habitants el 2022), Famorca (48), Benimassot (93) i Benillup, tot i que aquesta última té 108 habitants.

 

Gràcies a aquestes “Confluències”, 4 artistes diferents han executat 2 projectes en cadascun dels pobles. En paraules de Nuria Enguita, directora de l’IVAM, aquest projecte ha servit perquè s’establisquen “vincles i experiències compartides entre artistes, habitants i visitants”. A més a més, les obres suposen “un acompanyament per a donar visibilitat i fer valdre els recursos naturals i patrimonials d’aquestes poblacions” i generar “reflexions sobre el nostre territori i sobre les possibles mancances a les quals s’enfronten”.

 

Evidentment, una de les principals “reflexions” que ens hem de plantejar sobre Benillup és la greu problemàtica del barranc de Caraita que, literalment, s’està tragant el poble. Rubén García, l’artista convidat, ha criticat aquesta amenaça silenciosa amb “Sub-Vertical”, una obra situada al mirador de Travadell que ens proposa una escolta per inducció òssia.

 

 

A Benimassot, en canvi, l’artista Lola Zoido ha volgut cridar l’atenció sobre el canvi climàtic que afecta directament als recursos hídrics. Per això ha instal·lat una sèrie de monedes i targetes a la superfície del canal, actualment sec, amb l’esperança que les aigües tornen prompte al lloc del qual no hagueren hagut de desaparéixer mai.

 

L’artista Pilar Beltrán, a Tollos, ha posat el focus sobre els ramats que, antigament, pasturaven pels camps i les muntanyes. Per a materialitzar la crítica (o reivindicació) ha col·locat 37 escultures de les quals pengen esquellots i campanetes que, amb el moviment del vent, sonen i es genera la falsa creença que les serres tornen a estar envaïdes pels animals.

 

 

L’última intervenció s’ha dut a terme a Famorca on La Cuarta Piel ha anat més enllà dels límits de l’art i, a partir del llegat de la Nevera de la Font, ha dissenyat un gelat que connecta el passat amb el present.