La Biblioteca Virtual d'Alcoi ha complit sis anys i en este temps ha crescut en continguts i en visitants.
Si encara no has visitat BIVIA, ja tardes. BIVIA és el portal del patrimoni documental d'Alcoi, una biblioteca virtual on pots consultar milers de documents sobre la ciutat, un d'eixos llocs on esperes fer cinc minuts de visita i al final passes hores bussejant en el passat.
BIVIA es va obrir en juny del 2017, ara fa 6 anys, amb vora 50.000 registres entre fotografies, diaris i documents de l'arxiu municipal. I des d'aleshores ha anat afegint documents fins arribar als quasi 100.000 arxius municipals que es poden consultar, com els llibres de govern d'Alcoi de 1411 a 1939; donacions, com totes les actes de la Sociedad El Trabajo; o hemeroteca, com més de 10.000 pàgines de premsa històrica. A més, al BIVIA s'incorporen també les obres que, passades 70 anys des de la mort de l'autor, passen a domini públic, com ha passat amb l'Himne d'Alcoi.
I al mateix temps que augmenta la documentació guardada al BIVIA, també creixen les visites. En tan sols sis mesos des de la seua posada en funcionament va superar les visites presencials a les biblioteques municipals, demostrant que era una bona ferramenta tant per a investigadors com per a curiosos. En 2020, amb la pandèmia, les visites agafen espenta i arriben al milió i mig. I ara, just quan compleix 6 anys de vida, ha superat els 3 milions de visites.
El 90 % de les visites són d'Espanya, tot i que hi ha un xicotet percentatge de visites de fora, com un 2,7% dels Estats Units o l'1,2% procedents de França. Com a curiositat, els visitants francesos fan moltes consultes a l'Arxiu Municipal per tal de trobar avantpassats alcoians.
Des de l'Ajuntament destaquen també l'accés a les capçaleres de premsa digitalitzades, i que cobreixen els anys des de 1865 a 2013, "més de 10.000 exemplars de premsa editada a Alcoi durant més de cent anys que, en total, sumen vora 400.000 pàgines". A més de les edicions completes del Ciudad de Alcoy es poden consultar moltes publicacions històriques com Diario de Alcoy, Los Domingos de Abril, o El Serpis.