El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Bocairent honra a Sant Blai amb les seues festes de Moros i Cristians

Festes Bocairent / Perfil Facebook Ajuntament de Bocairent

 

La localitat valldalbaidina commemora entre l'1 i el 5 de febrer les festes patronals de Moros i Cristians en honor a Sant Blai, enguany amb el record de la desfilada protagonitzada pels festers del municipi en la Fira Internacional del Turisme.

Els colors i els sons dels Moros i cristians de Bocairent tancaren el diumenge 27 de gener, la presència valenciana a FITUR 2019. D’aquesta forma, dues esquadres, una femenina i una masculina, representatives de les nou filaes de les festes a sant Blai van desfilar pel pavelló 7 d’IFEMA al compàs dels acords de la societat musical Vila de Bocairent. 

L’activitat, impulsada pel Patronat de turisme de la Diputació de València, suposava “una promoció excepcional per a les celebracions morocristianes que arranquen aquest divendres, 1 de febrer, i que durant cinc dies ens faran rememorar la nostra història”, en paraules del regidor de Cultura, Xavier Molina, que va encapçalar la delegació bocairentina. De fet, “la vistositat dels vestits, la majestuositat de la desfilada i la sonoritat de la banda de música van esdevenir un còctel de gran impacte per al públic present en el major aparador estatal del turisme”, segons explica Molina.

Festeres de Bocairent a FITUR 2019

Programa d'actes

Són nou les filaes que participen en la festa: cinc cristianes (espanyoletos, granaders, contrabandistes, suavos i estudiants) i quatre mores (moros vells, moros marins, marrocs i mosqueters).

El divendres arranca la festivitat amb la Nit de les Caixes, amb centenars de festers abillats amb la tradicional manta bocairentina i els tabalets i farolets recorren els carrers més emblemàtics de la vila amb gran estrèpit per a commemorar el patronatge de Sant Blai des de l'any 1632.

Dissabte és el torn de l'Entrada de Moros i Cristians, sent aquests últims els que inicien la desfilada amb els seus pasdobles. A la caiguda de la nit és el bàndol moro l'encarregat de protagonitzar la desfilada, amb les seues lentes i marxes mores. El diumenge té lloc la processó del dia de Sant Blai, dia en què es dóna l'entrada en la plaça de l'Ajuntament al sant, la relíquia i al Guió de Sant Blai.

Per al dilluns les Ambaixades suposen l'escenificació del parlament entre moros i cristians per la conquesta del castell. El dia està marcat per la gran quantitat de pólvora disparada pels carrers principals del municipi. Dimarts es posa fi a la festivitat amb el dia del Sant Crist, amb la pujada en romeria de festers i músics a l'ermita.

Una festa sostenible

Enguany es durà a terme la tercera edició de la campanya ‘La reconquesta del vidre’ encaminada a incentivar la conscienciació del reciclatge d’envasos de vidre durant els Moros i cristians. Per a d’això, cada filà rebrà un cubell amb rodes per a la recollida separada en el maset i es col•locaran contenidors retolats amb la imatge de la iniciativa en punts pròxims. Igualment, els quatre dies de les celebracions comptaran amb la presència d’educadores ambientals per a reforçar la informació a les persones festeres i a la resta del veïnat.