El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Breaking bad. Desmantellada a la Marina Alta la cuina més gran de drogues sintètiques de tota Espanya

Des de la comarca veïna es fabricava 5 quilos de 'cristall' al dia. Tota la droga i substàncies confiscades superen els 100 milions d'euros de valor

Ha sigut ací, a la comarca veïna, on es cuinaven 5 quilos de 'cristall' cada dia des d'un laboratori clandestí semisoterrat. S'ha detingut 6 persones en una operació de la Guàrdia Civil d'Alacant amb col·laboració de la policia d'Holanda i l'Europol. Des de Benissa i Teulada fabricaven 5 quilos de 'cristall' al dia. Tota la droga i substàncies confiscades superen els 100 milions d'euros.

És l'operació IBAR II, en la que ha participat la Guàrdia Civil d'Alacant, amb col·laboració de la policia holandesa i l'Europol. I ha sigut ací al costat, a la Marina Alta, on estava el laboratori més gran de drogues sintètiques de tota Espanya. Els agents han confiscat drogues i substàncies per valor de més de 100 milions d'euros, i creuen que en aquesta cuina es fabricaven 5 quilos de 'cristall' cada dia. S'ha detingut un total de 6 persones, espanyols i belgues, i s'han fet 5 escorcolls domiciliaris.

Tot comença arran d'una altra investigació a una organització criminal dedicada a la distribució de grans quantitats d'heroïna per tota Espanya. Un dels seus membres va contactar amb un nou col·laborador per aconseguir 'cristall', una droga sintètica. El pacte entre les dos organitzacions no va tirar endavant, però va posar els agents alerta i es va obrir una nova línia d'investigació entorn d'aquesta nova banda. Així és com descobreixen que estan assentats a la Marina Alta, concretament als municipis de Llíber, Teulada i Benissa.

Avançada la investigació, i com es pot vore en el vídeo emés per la Guàrdia Civil, es descobreix el laboratori on es fabriquen les drogues sintètiques. Està fora d'un dels nuclis urbans, i molt a prop de la vivenda d'un dels de la banda, en el que sembla un magatzem de ferramentes per al camp. Però dins hi ha una mena de búnquer semisoterrat on està la cuina més gran de drogues sintètiques de tota Espanya. Els agents consideren que ací es fabricava uns 5 quilograms diaris de 'cristall', un total de 1.800 quilos l'any.

En l'escorcoll es confisca 432 quilos d'MDMA, 337 quilos d'amfetamines, 527 de Piperonyl Methyl Ketone (PMK), 1742 quilograms d'altres substàncies precursores i 5.211 quilos d'altres materials per a cuinar el 'cristall'. Tot està valorat en més de 100 milions d'euros.

Moltes de les substàncies que allí es trobaven tenen un alt grau de toxicitat i són inflamables, "com el metanol, i les variacions d'humitat, pressió, i canvis tèrmics o mecànics poden alterar les seues propietats explosives", així que es va necessitar la intervenció d'agents especialitzats de l'Europol per desmantellar el laboratori de forma segura.