El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cada contenidor cremat costa quasi 1.000 euros de reposar

Els incendis en mobiliari urbà suposen quasi el 10 per cent de les eixides dels Bombers a les nostres comarques, per damunt de l'apertura de portes i fins i tot dels incendis de matolls o al bosc.

Així que d'algun lloc han d'eixir els més de 12.000 euros que suposarà reposar els contenidors cremats fins ara. La Policia Nacional manté obertes les investigacions per a trobar tant al responsable de la crema de contenidors, com a qui punxa les rodes de cotxes en l'Eixample. En aquest segon cas els particulars han de fer front a la despesa de canviar les rodes de la seua butxaca, ja que en molts casos el segur no es fa càrrec.

En sis dies, de divendres 30 de novembre a dimecres 5 de desembre, els Bombers de la Muntanya han fet 8 actuacions per apagar incendis en contenidors d'Alcoi. En els últims 30 dies la xifra de contenidors cremats supera la dotzena, un mobiliari urbà que cal reposar. Segons ha sabut ARAMULTIMÈDIA, cadascun d'aquests nous contenidors té un preu de quasi 1.000 euros. Així que la 'broma vandàlica' suposa, com a mínim i fins ara, més de 12.000 euros.

I qui ha de pagar açò? Doncs preguntat al consistori, en principi s'inclou dins la contracta de la brossa, on s'estipula que periòdicament s'ha de canviar el 25 per cent dels contenidors. Però clar, faltarà vore si la xifra total que suposa el canvi supera la inversió prevista per l'empresa concessionària, o si s'haurà de posar més diners per part del consistori.

El que està clar és que els nous contenidors suposen un problema afegit, que genera noves tipologies d'incendis. Des dels Bombers expliquen que cremen molt ràpidament, en un fum negre que s'eleva molt, amb un gran risc de propagació. En els últims dies a Alcoi no sols s'han cremat els contenidors, sinó que s'han vist afectades façanes ennegrides; i en costeres el plàstic fos, llisca pel carrer afectant també algun vehicle. Abans amb els de metall, es podien tancar i evitar l'oxigen que ajudava a la combustió, però els nous de plàstic acceleren aquesta combustió i s'han convertit en un sinistre greu per la possibilitat de generar més danys.

 

Els incendis en mobiliari urbà suposen quasi el 10 per cent de les actuacions dels Bombers

 

Un perill més gran per a un tipus d'incendi que, malauradament, és habitual. Segons les dades oferides pels Bombers, des de gener fins al 30 de novembre d'enguany, els Bombers han fet 796 eixides a les comarques de la Muntanya, i d'aquestes, 75 corresponen a incendis en mobiliari urbà, la qual cosa suposa quasi el 10 per cent de les eixides. Un incís, cal tindre en compte que a aquesta dada encara no s'han sumat les patides a Alcoi els primers dies de desembre. Tot i això, ja és la segona xifra més alta d'intervencions, per darrere tan sols dels diferents retens que es fan per a festes i esdeveniments, que han suposat 83 actuacions. I fins i tot per damunt de les apertures de portes (68 intervencions), els incendis de vivenda (58 intervencions), de danys materials en via pública (46 actuacions) o els incendis de vegetació (amb 45 intervencions) o massa forestal (amb 25 actuacions). En molts casos, com expliquen des dels Bombers, són incendis accidentals perquè algú ha deixat una punta de cigarret o restes de brases que pensa apagades. Però de tant en tanc apareix una d'aquestes ratxes d'actes vandàlics, com la d'ara en Alcoi.


Investigacions obertes per la Policia

 

La Policia Nacional manté una investigació oberta per tal d'identificar a la persona o persones que han provocat els incendis. Ja tenen sospitosos, però no volen avançar res mentre la investigació està en marxa. Per altra banda, també s'ha obert una investigació per esclarir les punxades de rodes a la zona de l'Eixample. Des de la policia expliquen que són dos casos diferenciats que no tenen cap relació, però que sí que suposen situacions fora de la normalitat a Alcoi.