El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Pau Sellés, periodista d'ARAMULTIMÈDIA

Pau Sellés

Calia dir que era d'Algèria?

És un debat recurrent en el món del periodisme. Cal parlar de la procedència estrangera d'algú quan comet un delicte? Plantege la qüestió uns dies després de publicar la notícia on es parla dels incidents provocats per una persona d'origen algerià a la zona d'oci nocturn de Santa Rosa.

Calia dir que era d'Algèria? És discutible si la seua nacionalitat esdevé necessària per a elaborar la notícia. Possiblement no. Però el que s'ha d'entendre és que el periodista s'alimenta d'informació, i qualsevol dada –per insignificant que puga paréixer- pot ajudar per a reconstruir un succés.

Havent-me encarregat d'escriure la notícia, puc dir que el tractament d'aquesta dada se circumscriu purament a una vocació per enriquir el text. Considere útil tota informació facilitada, sempre que haja sigut contrastada per l'autoritat competent i que no s'haja fet d'ella un ús sensacionalista. M'atreviria a dir que ambdues condicions es compleixen en la notícia.

El que s'hauria d'esperar és que el criteri sobre la procedència d'un delinqüent se seguira com a norma general. És a dir, especificar sempre que se sàpiga la seua procedència, així com qualsevol altre tret que puga completar el relat: edat, sexe... Si s'obvia certa informació de manera intencionada, es podria incórrer en una actitud paternalista, delimitant què és el que li convé a l'audiència saber i què no.

Per a bé o per a mal, les conclusions que puga extraure cadascú entren en l'esfera d'allò privat, i qualsevol intent per condicionar una interpretació excedeixen amb escreix les responsabilitats d'un periodista. Llegir certs comentaris a les xarxes socials és desencoratjador, però hom no es pot responsabilitzar de la intolerància i la intransigència a la societat; és una càrrega massa pesada.

Si algú infereix una correlació entre immigració i delinqüència a partir de la notícia, sobre ell recau la responsabilitat de fer examen de consciència i avaluar el seu sistema de creences.