El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Camins d'Art' s'articularà al voltant del Nadal, la Mare de Déu i els patrons

Aprovat el projecte expositiu

"En total, la mostra incorporarà més de 250 obres d'art, entre pintures, escultures, orfebreria, teixits i documents, algunes d'elles inèdites, procedents majoritàriament de parròquies, ermites i institucions locals d'un total de 36 poblacions", segons ha afirmat Trini Miró

Camins d'Art recupera i difon més de 250 obres d'art que serveixen de guia a les devocions espirituals, íntimament lligades a festivitats religioses o cíviques de caràcter popular; i també a la vida quotidiana de les comarques de l'Alcoià i el Comtat", ha assenyalat la consellera. Unes manifestacions artístiques que exhibeix la Llum de les Imatges en una exposició de característiques úniques.

La peça més antiga de la mostra és la figura d'un ídol antropomorf en actitud orant (amb els braços en alt), representat en una ceràmica neolítica de la Cova de l'Or (Beniarrés), datat fa 7.000 anys; i aconsegueix versions escultòriques de la iconografia de Sant Jordi d'autors contemporanis com Manuel Boix o Vicente Ferrero.

"També s'han cedit peces relacionades amb aquest territori de col·leccions museístiques com el Museu Catedralici de València, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu de Belles Arts de València o la Col·lecció Masaveu d'Oviedo, ha explicat la consellera.

Aquest discurs expositiu es plasma amb obres de Llorenç Zaragoza, Bertomeu Baró, Joan Reixach, Joan de Joanes, Cristobal Llorens, Nicolau Borràs, Jerónimo Jacinto Espinosa, Francisco de Zurbarán, Joaquín Sorolla, Fernando Cabrera, José Segrelles, Benlliure, Gozalvo, Boix i Ferrero.

La consellera Miró ha assenyalat que "aquesta exposició suposarà, sens dubte, una fita cultural a Alcoi, les comarques de l'Alcoià i el Comtat, i la província d'Alacant, com ho han sigut totes les mostres de recuperació patrimonial des que es va celebrar la primera l'any 99 en la Catedral de València". "La recuperació patrimonial, en la qual estan treballant dos-cents professionals especialitzats de la Llum de les Imatges quedarà per a les generacions esdevenidores i aportarà indubtables beneficis turístics a la ciutat", ha indicat la consellera.

Tres seus
Tres seus expositives localitzades en el nucli històric de la ciutat d'Alcoi, que han sigut restaurades de forma integral amb motiu de la mostra, actuaran com un contenidor de les obres d'art: L'antic Asil d'Ancians i Pobres Desemparats, on es reflectirà el cicle festiu del Nadal, amb una rica iconografia de la Sagrada Família, i dels Reis de l'Orient. En la planta baixa es desenvoluparan els tallers didàctics de la mostra.

L'Església Parroquial de Santa Maria, que per les seues dimensions, albergarà el major nombre de peces. Ací es mostren un conjunt d'obres representatives dels patrons, la religiositat popular i el cicle anual de festivitats.

Finalment, la Capella de la Mare de Déu dels Desemparats, que mostra un conjunt de pintures murals realitzades en 1851 per Vicente Castelló Amat, a més d'un llenç bocaporte amb la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, de la mateixa època, descobert i intervingut pels tècnics de la Llum de les Imatges durant les obres de recuperació de l'edifici. Al llarg de la nau s'exhibeix una selecció d'imatges de la prehistòria i pintures de tema marià.

La Fundació