El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Canviarà el confinament la forma de jugar dels xiquets? 3 de cada 10 pares pensen que sí

Els xiquets han incrementat el temps de joc en família, i els pares valoren el temps, "sense presses i sense horaris" que han passat en els seus fills.

Els xiquets han incrementat el temps dedicat al joc durant el confinament. Però tot i que pareix mentida en els temps que vivim, ha incrementat molt més el temps dedicat a jocs de taula (una hora i mitja), que el dedicat als videojocs (30 minuts més) o mòbil i tablet (50 minuts). Això sí, totes les pantalles juntes superen el temps de joc de taula.

AIJU, l'Institut Tecnològic del Joguet amb seu a Ibi, ha fet un estudi sobre el joc durant el confinament, amb la participació de 650 famílies amb fills entre 0 i 12 anys. I conclouen que els xiquets han incrementat en un 60 per cent el temps dedicat al joc, amb especial incidència en l'increment del joc familiar.

Per als xiquets ha sigut joc, però per als pares molt més. Pablo Busó, coordinador d'investigació d'AIJU, explica que "els pares valoren disposar de més temps per poder estar en els seus fills, poder gaudir d'aquest temps sense presses i sense horaris, i senten que és un temps de major qualitat".

I el que més ha incrementat són els jocs de taula, que suposa trobada familiar, als que han dedicat hora i mitja més de temps. L'ús de pantalles també s'incrementa, clar, però està més repartit. Videojocs s'incrementa en 30 minuts, mòbil i tablet en 50 minuts, i la televisió en altres 50 minuts. I els xiquets han dedicat temps en família a altres activitats, com cuinar, o fins i tot ioga.

Les pantalles són el que més preocupa als pares, i el 26 per cent dels enquestats pensen que tindrà un efecte negatiu en els pròxims mesos. També el 33 per cent dels pares pensen que el confinament afectarà la forma de jugar en el futur, "principalment en la forma de relacionar-se i jugar amb altres xiquets, bé perquè hagen de respectar la distància de seguretat, o bé perquè els costarà tornar a relacionar-se amb altres xiquets. Per tant, s'incrementarà el joc individual, en família, o virtual en amics, tot i que aquesta percepció està evolucionant a mesura que se suavitzen les restriccions socials".

El que més ha empitjorat durant el confinament segons l'estudi d'AIJU ha sigut l'activitat física. Però per contra, en quant els xiquets han pogut eixir, el 66 per cent s'ha endut algun joguet per a moure's, com pilotes, patins o bicicletes. També s'han vist afectades negativament el manteniment de rutines i el benestar emocional.