El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cap empresa vol assumir la construcció d'una part de l'illa de Rodes perquè els preus dels materials s'han duplicat en un any

Façana principal de Rodes
  • Els materials són un 50% més cars que fa un any. Cap constructora ho pot assumir
  • Es revisarà i es tornarà a licitar la rehabilitació d’aquesta infraestructura, ajustada als preus del mercat

El projecte es va publicar abans de la crisi de preus dels materials provocada per la Covid i la Guerra a Ucraïna. Així que cap empresa ha optat a construir la seu administrativa del futur complex de Rodes, a Santa Rosa. La regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, ha dit que es revisarà el projecte i es tornarà a traure a licitació.

Les constructores ho han dit clar. No s'han presentat al concurs públic per a rehabilitar dos blocs d'antics habitatges situats en els números 4 i 6 del carrer Tibi per convertir-los en la seu administrativa del parc tecnològic-sociocultural de Rodes.

La raó: els preus dels materials, que són molt més elevats i per tant inassumibles amb la licitació que va traure l'Ajuntament i que és prèvia al covid. Abans de la pandèmia, els preus eren uns, i ara, són molt més elevats; vora un 50 % en un any (segons certifica l'Institut Valencià de l'edificació).

Són unes obres sufragades al 55% per l'Ajuntament d'Alcoi i en un 45% per la Diputació Provincial d'Alacant. L'actual projecte va eixir a concurs amb un pressupost base de licitació de 2,3 milions d'euros i proposava un termini d'execució de 18 mesos, a comptar des de la data de la signatura de l'acta de comprovació del replanteig.

La regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, ha explicat que "el projecte es va redactar abans que es produïra aquesta pujada de preus dels materials, una circumstància que està afectant a tots els projectes d'obra impulsats des de les diferents administracions públiques espanyoles. No obstant això, es revisarà i es tornarà a licitar la rehabilitació d’aquesta infraestructura, que considerem de gran importància per a la reactivació i l'impuls econòmic a la nostra ciutat".

Un problema, per cert, reivindicat i del que havia alertat la Patronal FEDAC recentment, quan va avisar que les empreses de la Construcció no podrien assumir els pressupostos de les licitacions públiques per la pujada de preus dels materials.

El projecte de Rodes

El projecte que ha quedat desert contemplava la rehabilitació d'aquests dos antics immobles d'habitatges per a donar-los diferents usos i complementar així el complex de Rodes. Entre ells, contempla unes zones de desenvolupament empresarial especialitzat en àrea tecnològica i d'investigació, com a vestíbul d'atenció, oficines de tallers i reunions, un coworking públic i un espai de coliving per a emprenedors que necessiten allotjament temporal; una casa museu de la manera de vida de principis de segle XX en una dels habitatges que presenta un bon estat original i dues plantes d'oficines municipals.

Forma part d'un conjunt al qual se suma el parc tecnològic-sociocultural de l'antiga fundició Rodes i el Centre d'Interpretació Turística d'Interior (CDTi) que s'instal·larà en les antigues cotxeres d'aquest complex fabril. En total, la inversió prevista a Rodes superarà els 12 milions d'euros, comptant amb la col·laboració de totes les Administracions: des de la Unió Europea a la Generalitat Valenciana, la Diputació Provincial d'Alacant i l'Ajuntament d'Alcoi.