El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Capitans i ambaixadors mostren bones aptituds en l'Assaig dialèctic de la guerra moro-cristiana

La Filà Gusmans, testimoni d'aquest primer assalt davant 200 persones

La 'Guerra' festera entre Navarros-Tomasines i Verds-Magenta està assegurada. Aquest dissabte, a la filà Gusmans i davant uns dos-cents fidels seguidors de la Festa, han assajat amb gran aptitud i actitud el que seran les ambaixades del 24 d'abril a la Plaça de l'Ajuntament. En un ambient molt discernit, però amb la seriositat que requereix el moment, Ricard Sanz i Juan Javier Sánchez -ambaixadors cristià i moro respectivament- han demostrat que el conflicte dialèctic segueix intacte any rere any. Els capitans no han desentonat, en absolut.

Els Gusmans, plens de gom a gom d'amants de la Festa, han estat amfitrions de l'assaig de les ambaixades d'Alcoi.  Als salons, més de dos-centes persones: acompanyants, cavallers, dames, esquadrers i seguidors dels 5 càrrecs d'enguany.

A les 13:30 hores ha començat l'ambaixada cristiana que ha estat impecable. L'enfrontament entre els dos ambaixadors ha estat encoratjadora i molt potent, aconseguint exaltar els ànims dels assistents, ansiosos de Festa i de l'arribada d'abril.

Una disputa que, com no pot ser d'una altra manera, acaba sempre amb l'abraçada sincera entre els ambaixadors, Ricard Sanz i Juan Javier Gisbert. No ha desentonat, ni de bon tros, el paper del capità Navarro, José Jornet, que ha desafiat els moros amb despreci i arrogància. L'acompanyaven el sergent i l'aferes Tomasina, Josele Calbo.

Com tampoc ho ha fet en la segona ambaixada, la mora, el capità dels Verds. En aquest cas, Jordi Váquer, ha deixat el tro al seu gendre, Pepe, qui ha defensat l'improvisat castell amb veu ferma i gestos de domini sobre les seues propietats. Al seu costat, Santi Carbobell, alferes per la Magenta.

La mà de Carlos Talens, director artístic de les ambaixades, s'ha deixat notar entre aquestos quasi obligats (pel càrrec) actors principals.

Amb crit de 'Guerra i armes' ha finalitzat l'assaig de les ambaixades que han tingut, fins i tot, fester-emissari de l'estafeta; amb cavall imaginari però amb bona predisposició del navarro, Jordi Constans.

L'assaig, molt aplaudit, ha conclòs amb un copiós dinar que s'ha allargat fins ben entrada la vesprada amb les corresponents 'formades' amb marxes mores i cristianes.