El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Carlos Núñez s'envoltarà de dolçaines i peces de Beethoven al seu concert en Alcoi

Carlos Núñez en meitat d'un dels seus concerts.

Les entrades per al concert es poden adquirir a través del servei ticketalcoi.

El cèlebre intèrpret de música celta Carlos Núñez ha concedit una entrevista a ARAMULTIMÈDIA abans del concert que té programat en Alcoi el 30 de novembre. Serà la primera cita de la seua gira de Nadal, que el portarà per diferents parts de la geografia espanyola. Núñez comptarà amb col·laboradors autòctons, com ara la Colla Rebuig d'Alcoi, que posarà els seus tabals i dolçaines al servei de la música celta. A més, el concert d'Alcoi serà un avançament del nou disc en què el gallec està treballant: una obra amb la qual explorar la relació de Beethoven amb la música celta, i que per a la gran majoria de públic és desconeguda.

Obris la gira en Alcoi, i a més serà l'única ciutat on actuaràs ubicada a la meitat sud de l'estat. Entenc que l'elecció no ha sigut casual.

Aquestes coses mai són casuals, podrien dir que és una suma de raons. Jo vaig actuar per primera vegada en Alcoi fa més de 20 anys, una ciutat que té una gran tradició d'instruments de vent. De fet, allí es van trobar unes ceràmiques de l'època dels ibers on apareixen una mena de 'protogaites'. Aquests foren els instruments que donaren lloc a la gaita tal com la coneixem actualment. M'he adonat que per la zona d'Alcoi es defensa la tradició amb molt d'orgull, i eixe és precisament un dels tresors del nostre país: la tradició.

Que oferiràs al públic en el teu concert al Calderón?

Serà un viatge en el temps. Interpretarem música celta originària de l'edat mitjana, i ho farem amb instruments mil·lenaris com ara les fídules o les gaites medievals. Parlem de llenguatges musicals mil•lenaris que connecten molt bé amb la música contemporània, molta de la qual és hereva dels sistemes musicals que els celtes posaven en pràctica des de l'antiguitat.

També explorarem la relació que va mantenir Beethoven amb la música celta. En Alcoi estrenarem música celta d'aquest compositor que és desconeguda per als mateixos alemanys. En 2020 se celebra el 250 aniversari del naixement de Beethoven, i tot el món el celebrarà a la manera que ens el ven Alemanya; un Beethoven clàssic, que pareix que mai va anar a una romeria popular. Això no va ser així.

"En Alcoi estrenarem música celta composada per Beethoven que és desconeguda per als mateixos alemanys".

 

Ell es va inspirar en músiques tradicionals per a les seues melodies, concretament en la música celta, de la qual va compondre vora 200 obres... Aquestes melodies el van ajudar a modernitzar la seua música, treballant amb sistemes que transcendien el sistema clàssic. Parlem de sistemes que produeixen efectes quasi psicològics en l'oient. Tot açò ho estrenarem en Alcoi, i ens avançarem així en un mes a l'aniversari pel seu naixement.

Hi haurà presència de la cultura musical alcoiana en el concert?

Hem convidat a la Colla Rebuig perquè participe en la nostra actuació. Veiem que en Alcoi hi ha un gran orgull per la música tradicional i de vent. Les dolçaines són una bona mostra, un instrument amb més de 1.000 anys d'història. Ens hem aprés temes tradicionals de la zona d'Alcoi, de fet estic enviant partitures a músics de diferents parts del món que participaran en el concert, entre ells Jon Pilatzke, músic i violinista de The Chieftains, un autèntic 'rock star' de la música celta. Per la seua banda els components de la Colla s'estan aprenent una dansa tradicional de bretanya: el 'An dro'. Es tracta d'un ball comunal, on la gent s'agafa de la mà i s'assoleix un estat proper al d'una experiència mística.

El teu últim treball discogràfic és de 2014. Hi ha alguna nova obra musical en l'horitzó?

El món discogràfic ha anat perdent força. Allà per l'any 2000 ens vam adonar que la corba ascendent en la compra de discs anava a caure. S'han de tenir en compte els canvis tecnològics que ha sofert el sector, canvis en la forma de consum... És per això que durant els últims anys ens hem centrat a realitzar concerts, mantenint així un contacte més proper amb el públic. En els últims 20 anys hem realitzat una mitjana de 100 concerts anuals.

"El món discogràfic ha anat perdent força. És per això que durant els últims anys ens hem centrat a realitzar concerts, mantenint així un contacte més proper amb el públic".

 

No obstant això en 2020 tornarem a gravar, i ho farem amb la música celta de Beethoven, 'Celtic Beethoven'. Serà un treball quasi autoproduït, no demanarem a cap discogràfica que ens done pressupost per a tirar-lo avant. Aprofitarem el concert d'Alcoi per a oferir un avançament d'allò que es podrà sentir al disc.