El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Club Unesco d'Alcoi,

Club Unesco d'Alcoi

Carta de la UNESCO-Alcoi a la immortal Isabel-Clara Simó

Quina fatiga més gran obrir els ulls i descobrir que ja no hi ets. Altre símbol que marxa de vacances. Ara fa poques setmanes Pep Cortés, ara tu, i hui el mateix dia justament  vint anys enrere un altre mestre de la literatura valenciana i de la comarca de l’alcoià, l’Enric Valor. Un poc més enllà queda l’Ovidi, en breu 25 anys de les seues vacances. 

És força curiós, un caprici de la natura o una benedicció dels deus, qui sap, però si observem la història després de travessar una guerra i caure en una dictadura feixista, de sobte, com per art de màgia naix l’Ovidi a març de 1943, i un mes després TU, a l’abril. I per si fos poc el mes de maig de 1945, dos anys i dos mesos després naix Pep Cortés. Què tindrà la primavera alcoiana que ens deixa aquests llegats tan indestructibles, tan necessaris,tan entranyables, tan forts i fortes, tan valents i valentes. Tot un seguit d’emblemes de la literatura, la cançó, el teatre, la comunicació, i com no, de la nostra cultura.

La teua trajectòria Isabel,deixa clar amb quina força vivies, amb quina força senties i estimaves, com d’arrelades tenies les teues conviccions pel que era just, per les llibertats, per les igualtats...i sempre des del respecte i l’educació que oferies com a mestra i com a persona.

Repassem-ne  unes poques: Licenciada en Filologia i Periodisme, i Doctorada en Filologia Romànica. Escriptora rellevant en la literatura catalana moderna aconseguint  reconeixements com el Premi Víctor Català “És quan miro que hi veig clar”, Premi Sant Jordi “La Salvatge”, Premi Andròmina de Narrativa, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en assaig “En legítima defensa”, Premi Joanot Martorell per “Amor meva” i premi de novel.la Ciutat d’Alzira amb “El meu germà Pol”, entre moltes altres obres més. Has rebut guardons com la Creu de Sant Jordi, Medalla d’Or de la Ciutat d’Alcoi i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Has estat directora del Semanari “El Canigó” i columnista de l’Avui en la teua vessant més periodística. Has escrit obres de teatre com “Complices” representada en escena per altre símbol de la nostra ciutat Pep Cortés. Algunes de les teues novel.les han dut el segell imprés del teu cor cap al poble que t’ha vist nàixer amb obres com “Júlia” i “d’Alcoi a Nova York”. Has deixat a la biblioteca universal contes per als nostres infants i narratives socials d’un caracter tan clar i contundent que no tots en són capaços d’apreciar i entendre, i això que és molt senzill, l’Amor és universal i es tracta amb respecte sempre, malgrat siga un amor brusc i salvatge com deia el poeta.

Les teues obres han estat traduïdes a nou idiomes. Que cal dir a tot açò?. No res, perquè parla per si mateix.
Altra suposada casualitat amb l’alineació de dades. La Unesco naix el 1946 de mà de les Nacions Unides per promoure l’educació, la ciència, la cultura, la comunicació, la Defensa dels Drets Humans, preservar el Patrimoni Històric, i per descomptat defensar la Pau, la llibertat d’expressió i de premsa, temes tan crucials per mantindre una societat sana, íntegra, democràtica i lliure. Com pot ser Isabel que tots aquells que defenseu aferrissadament aquests valors nasquereu just després de les guerres que van fustigar aquest país, Europa i el món sencer?. La dècada dels 40. No serà cap casualitat, simplement ereu i sou les fitxes clau per redreçar el camí cap a la justícia social, la llibertat en tot el sentit més ampli que ens permet la paraula, l’amor incondicional cap a tot, però sobretot cap a aquella cultura que et va fer créixer i per damunt de tot, cap a les LLETRES.

Com deia un altre poeta alcoià “Quina eternitat més viva aquella que es deixa en homentage als vius”, i això és el que ens has deixat a tots nosaltres, LA TEUA PROPIA ETERNITAT FETA LLETRA.

Que descanses en pau amb tots aquells que estimes, i de pas dóna-li records a tots els mestres de la nostra cultura que abans que tu marxaren. BON VENT I BARCA NOVA

Josep Cortés,

Responsable de Comunicacions i Premsa del Club Unesco d'Alcoi