El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cas COVID Policia Cocentaina: el jutjat condemna l'Ajuntament a proporcionar un "entorn segur"

Des de la Federació de Funcionaris Públics FESEP es mostren satisfets amb la sentència, però ara reclamen responsabilitats polítiques.

Finalment la jutgessa ha estimat la demanda del sindicat FESEP i declara que l'Ajuntament ha vulnerat el dret a la integritat física dels treballadors. Condemna al consistori a restablir els drets vulnerats assegurant proves de coronavirus, material de protecció i desinfecció d'instal·lacions.

El jutjat Social 1 d'Alacant ha emés sentència respecte a la situació generada al cos de la policia local de Cocentaina abans de l'estiu, amb la polèmica per la falta de test. La jutgessa declara vulnerat el dret a la integritat física i la salut dels treballadors municipals en contacte amb la ciutadania, i condemna a l'Ajuntament al "restabliment dels drets vulnerats" i a proporcionar "un entorn segur en l'àmbit laboral".

Des de FESEP es mostren satisfets per una sentència que consideren "pionera" a la província i "extrapolable a tots els Ajuntaments". Així, des del sindicat diuen que ara "s'ha de materialitzar en l'adopció de mesures de prevenció" com equips de protecció, desinfecció d'instal·lacions i vehicles municipals, o realització de test de detecció de la COVID. FESEP reclama a més una comissió municipal d'investigació que concloga amb "exigència de responsabilitats polítiques als que resulten autors d'aquests fets tan greus".

Tot es va iniciar a finals de març, quan des de FESEP reclamen l'adopció de mesures preventives, com desinfecció d'instal·lacions o instruccions d'utilització de dependències. La sentència diu que no hi havia suficients equips de protecció individual, i que es va facilitar una màquina d'ozó a la policia local per desinfectar els vehicles però sense instruccions ni formació dels agents, mentre que els vehicles d'altres departaments es desinfectaven en una carpa per part d'una empresa.

Però el conflicte entre el sindicat i l'ajuntament s'agreuja per la falta de proves de detecció als agents. FESEP reclama des del 26 de març i fins al 28 de juny que es realitzen les proves. El consistori, segons relata la sentència, reclama en maig proves gratuïtes a l'àrea de salut, però tan sols es concedeixen per als treballadors dels Serveis Socials. En juny, l'alcaldessa reclama públicament proves gratuïtes per als agents de Cocentaina, igual que s'han fet en altres municipis, però les proves no arriben, i a finals de juliol dona positiu un agent. La sentència considera que l'Ajuntament hauria d'haver fet les proves perquè "ho exigeix la legislació sobre prevenció de riscos laborals i el més mínim sentit comú". I atribueix la no realització "a la negativa de l'àrea de salut i a l'encabotament de l'alcaldessa sobre un tracte igualitari al de l'Ajuntament d'Alcoi".

Amb el cas positiu del 31 de juliol, la sentència concreta que "no es van adoptar mesures mínimes de desinfecció, tancament i confinament fins a l'endemà". Respecte als tests, especifica que començaren el 3 d'agost "sense cap celeritat". L'empresa de prevenció contractada no va fer pressupost fins al dia 10 d'agost, i és a partir d'ací quan es fan de manera rutinària fins al 9 de setembre, tots amb resultat negatiu.

L'Ajuntament demanava l'arxivament de les actuacions perquè va complir amb les mesures cautelars decretades en juliol, entre altres la realització dels tests, però el jutjat no ho ha estimat. Finalment la jutgessa declara vulnerat el dret a la Salut i Integritat Física dels agents, i condemna a l'Ajuntament a restablir el dret i proporcionar un entorn segur davant la pandèmia.