El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

'Cases de dos claus', el model urbanístic d'Alcoi en temps d'industrialització

La conferència 'Les cases de dos claus, un model d'allotjament obrer durant el procés d'industrialització” tindrà lloc el 22 de novembre a les 19.45 h en el Saló Rotonda del Círculo Industrial de Alcoi.

 

 

L'increment poblacional que va haver de fer front Alcoi durant la industrialització del segle XIX va tenir una important repercussió en l'urbanisme de la ciutat. Una de tantes conseqüències foren les 'cases de dos claus', un model d'habitatge obrer propi de finals del segle XIX i principis del XX.

Per a parlar d'aquesta peculiar mostra d'urbanisme alcoià decimonònic el Circulo Industrial acollià el 22 de novembre a les 19.45 h la conferècia 'Les cases de dos claus, un model d'allotjament obrer durant el procés d'industrialització”, a càrrec de l'acadèmic Jorge Doménech Romá, professor de la Universitat d'Alacant

Doménech explica com aquesta forma d'habitatge respon en primer lloc a l'orografia irregular de la ciutat i a la limitada disponibilitat econòmica dels propietaris de parcel·les entre els segles XIV i XIX.

Per tal d'aprofitar al màxim l'espai de cada parcel·la (d'uns 40 a 60 m2), els habitatges no disposaven de corredor que connectara la part posterior amb l'anterior. Açò feia que cada vivenda es trobara dividida per l'escala comuna amb què accedir a les plantes superiors de l'edifici, i en última instància, que les families hagueren de disposar de dos claus per a accedir a tot l'espai dels seus habitatges.

Amb l'increment poblacional causat per la industrialització, aquestes cases unifamiliars de dos claus es convertien en vivendes comunals on els obrers subsistien en estat de garberament. Actualment en Alcoi encara es poden trobar models de cases de dos claus als carrers Barbacana 3, El Vall 12, i Sant Nicolau 110.