El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Castalla es “blinda” i paralitza les iniciatives per crear ‘macroinstal·lacions’ fotovoltaiques

Antonio Bernabeu i Maite Gimeno / Ajuntament de Castalla

La decisió d’instal·lar o no aquestes centrals és una competència de la Generalitat a través de diferents conselleries.

Castalla es mostra en desacord per albergar al seu terme municipal grans instal·lacions fotovoltaiques. Segons l’Ajuntament, la Generalitat té la competència per autoritzar aquestes autoritzacions, però com s’ha traslladat al Consistori de Castalla, des de Generalitat tindran en compte i donaran suport a la postura de cada municipi.

Per paralitzar la instal·lació de plantes fotovoltaiques, cal canviar el PGOU. Els tràmits ja s’han iniciat, segons ha informat l’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu. El primer edil ha reconegut “la utilitat pública de les energies netes”, però “ha defensat que són les mateixes instal·lacions les que han de protegir l’entorn natural”.


En cas de tirar endavant els projectes, suposaria cobrir centenars d’hectàrees de Castalla amb panells solars. Tanmateix, com han explicat “a l’Ajuntament estem totalment en contra d’acollir aquestes mastodòntiques instal·lacions al nostre poble que suposarien un enorme impacte paisatgístic i per al medi ambient”. A ARAMULTIMÈDIA ja informarem sobre la postura de l’Ajuntament.


La decisió d’instal·lar o no aquestes centrals és una competència de la Generalitat a través de diferents conselleries. Per la seua banda, la regidora de Turisme, Maite Gimeno, ha afirmat que l’Ajuntament de Castalla només ha tramitat certificats de compatibilitat de sòl, els quals han demanat els promotors d’aquestes instal·lacions per a esbrinar si les finques són aptes per a acollir aquestes macroinstal·lacions “donat que aquests empresaris volen valorar si poden llogar o comprar les finques, però l’Ajuntament no ha concedit cap llicència d’obres o permís per a instal·lar res en aquest sòl”.


Abstenció de Compromís i vot en contra de PP


Alguns grups polítics no tenen la mateixa visió que el govern municipal de Castalla. Compromís s’ha abstingut i el PP ha votat en contra.


Maite Gimeno indica que “la sorpresa més gran que vam tenir va ser dur al plenari la modificació del PGOU, amb l’objectiu de frenar aquestes instal·lacions i ens vam trobar que el grup de Compromís es va abstenir i el PP va votar en contra, a pesar que l’equip de govern ha defensat el millor per al seu poble”. Gimeno no ha amagat el seu desconcert amb l’oposició municipal “sobretot quan les conselleries que regulen aquestes instal·lacions les lidera Compromís i quan veiem que el Partit Popular demana signatures a favor del que aquest grup parlamentari va votar en contra”.