El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Castalla construirà un nou pou d'aigua per revertir el seu dèficit hídric

Antonio Bernabeu visitant el lloc on es construirà 'La conillera' / Aj. Castalla

Aquest aqüifer equilibrarà el dèficit de l'aqüífer Maigmó, que es troba lleugerament sobreexplotat

El nou pou serà construït després de trobar un aqüífer a la coneguda com a Serra Tella. Després de les primeres estimacions, s'espera que tinga una capacitat de més de 250.000 metre cúbics anuals. El projecte ajudarà a revertir el dèficit hídric i està sufragat per la Diputació d’Alacant amb 115.000 euros.

'La conillera' serà el nom del nou pou castellut que es construirà en uns 3 mesos per part de l'Ajuntament amb el suport econòmic de Diputació. Inicialment, els plans de l'entitat provincial preveien trobar aigua a una profunditat de 400 metres i calculaven que el brollador tindria una capacitat de 250.000 metres cúbics anuals. Des de l’Ajuntament han assegurat que aquest volum d’aigua coincideix, més o menys, amb el dèficit hídric castellut. Això no obstant, quan els treballs de l’empresa de perforació van arribar als 80 metres de profunditat va començar a brollar una gran quantitat d’aigua, raó per la qual els tècnics estimen que la capacitat de l’aqüífer pot ser encara major.


L’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha qualificat la troballa d’ ”una notícia de summa importància, molt positiva per a la localitat, que ens ajudarà a revertir l’actual dèficit hídric i prevenir l’esgotament de la resta de brolladors del nostre entorn”.


Així mateix, els tècnics de diputació han valorat que es tracta d’una aigua de gran qualitat química i puresa, després dels primers mesuraments. Per la seua banda, el primer edil ha celebrat la notícia, però prefereix ser caut i “esperar que les anàlisis de l’empresa responsable ens revelen la qualitat exacta del fluid que brolla de l’aqüífer”.


Els pròxims passos del projecte, una vegada acabades les tasques d’excavació que segons els càlculs es duran a terme en tres mesos aproximadament, passen per sellar el pou i construir un dipòsit per a emmagatzemar l’aigua que brolla de l’aqüífer. En relació amb aquest contenidor, Antonio Bernabeu ha assegurat que “el dipòsit s’ubicarà a un terreny pròxim a l’aqüífer de la serra ‘Tella’, perquè puguem transportar el fluid a la xarxa de distribució d’aigua potable amb el mínim de despesa energètica, gràcies a la mateixa força de la gravetat”.


Actualment, Castalla s’abasteix d’aigua des de dos orígens: el pou ‘Voltes II’, construït l’any 2001, que capta l’aqüífer ‘Voltes’; i el pou ‘Cantarina’, de l’any 2007 i capta la seua aigua de l’aqüífer ‘Maigmó’. L’aqüífer Voltes es troba en equilibri hídric, mentre que l’aqüífer Maigmó es troba lleugerament sobreexplotat.