El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Centre d’Art d’Alcoi: "Ací ens tens" (tancat)

Escala principal de l'edifici del CADA / J.ORTS
La fallida econòmica de la GVA i l’abús de la CAM, causes del despropòsit

"CAM: Ací ens tens". Amb aquest missatge de proximitat fou presentat amb tots els honors un dia dels Innocents de 2010. No va faltar ningú. El president de la Generalitat, Francesc Camps, els alts mandataris de la CAM –la majoria processats ara per abusar dels comptes de l’extingida caixa dels alacantins i murcians- i els representants civils i econòmics de la comarca assistiren al que ha estat fins ara l’última demostració de ‘poderio’ de l’Administració.

Van ser dies de moltíssimes presses per acabar el CADA a temps. Ningú des de la CAM va posar fre a la despesa. Via lliure per gastar el que fos perquè el Museu estiguera acabat i amb tots els detalls. Tot i això, l'edifici el van acabar mesos després de la seua inauguració. Evidentment no va donar temps ni per a ultimar els detalls de l'obra ni per als permisos pertinents per obrir-ho.

9 mesos i 6 dies després de la seua inauguració el CADA tancà les seues portes, concretament el 22 de desembre de 2011. Les causes que va donar la CAM foren les següents: "el centre d'art està pendent de l'execució d'unes obres de millora, concretament de climatització, que s'havien ajornat des d'agost". El cert és que a partir d'eixe dia, els treballadors del centre no van tornar a fer faena i les obres de climatització s'han perllongat fins a hui.

 

L’Edifici

El Museu es va instal·lar en l’edifici del Monte de Piedad i es va fer una rehabilitació integral impressionant. 4.000 metres quadrats amb 3 plantes, un gran saló d’actes i concerts i un espai per a les tecnologies i l’avantguarda. Una de les plantes passava a formar part del Consorci de Museus de la Generalitat.  En quatre mesos va tindre més de 20.000 visitants procedents de tot el País Valencià. El que no se sap ni se sabrà és què va costar tota la inversió.

La intenció de l’Ajuntament

L’alcalde d’Alcoi va mostrar molt d’interés en la recuperació del CADA per al poble d’Alcoi. I de fet va mantindre contactes al desembre de 2012 amb la conselleria del ram per negociar la seua cessió. El BLOC fins i tot li va posar preu a la transacció: mig milió d’euros.

I el Sabadell? El banc que es va fer amb la CAM ha tingut molta feina als últims mesos ordenant la desfeta dels gestors alacantins. Pel que fa a l’Obra Social de la CAM, on s’integra el CADA, poc o res s’han pronunciat. En principi no es feia càrrec tal com van manifestar públicament, però sí s’han mostrat receptius a ofertes públiques o privades per recuperar el recinte.

El cert és que passa el temps i un dels símbols de l'Alcoi del progrés creat a finals del segle XIX per ajudar a la gent a transformar un país molt pobre en un menys pobre -amb el Monte de Piedad- continua tancat i sense solució aparent. La conjuntura no ajuda. No hi ha diners per a coses bàsiques i per tant menys per a museus. El CADA espera la reacció dels alcoians per tornar a obrir una infraestructura herència del faraoinisme que ja ha passat a la història.