El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Classicisme i novetat es donen cita en els concerts d'exaltació de música festera

Els presidents de les 4 bandes alcoianes, acompanyats pel regidor de cultura (centre dreta) i el president de l'ASJ (centre esquerra).

Els quatre concerts tenen lloc al Teatre Calderón, a les 11.45 h.

Consulta el programa complet en aquest enllaç.

Els amants de la música festera ja poden anar marcant en roig en el calendari els pròxims diumenges 24 i 31 de març, així com el 7 i el 14 d'abril. Són els dies assenyalats perquè les quatre bandes de la ciutat interpreten els concerts d'Exaltació de la Música Festera, l'avantsala de tan esperades festes de Moros i Cristians. Els responsables de les bandes han destacat que posaran en escena un repertori clàssic però a la vegada innovador, amb la inclusió d'algunes peces d'estrena.

L'agrupació Musical Serpis donarà el tret de sortida aquest 24 de març, amb un concert replet de metall, fusta i percussió que oferiran els primers compassos de la música més característica de les nostres Festes. La primera part s'inicia amb el pasdoble 'Señorío Español' del compositor José Alfosea, seguida de 'Aleluya' d'Amando Blanquer Ponsoda, de la que cal destacar com a la primera marxa cristiana que es va compondre, i que va ser encarregada per la Filà Vascos per al seu boato l'any 1958. La segona part s'inicia amb el pasdoble 'A mi Muro' de Francisco Esteve; seguit per la marxa cristiana del compositor alcoià José María Valls, 'Als Cristians', i a continuació 'Un Moro Mudéjar' de l'alcoià Rafael Mullor Grau.

La Societat Unió Musical enceta el seu concert del 31 de març amb quatre peces antològiques del repertori musical alcoià: La fiesta del Santón de Camilo Pérez Laporta, El Rey Capità, pasdoble de Julio Laporta Hellín, Baix la figuera, marxa mora de l'any 1931 de Camilo Pérez Monllor, i Tristezas y alegrías, pasdoble sobre cants populars espanyols, escrit el 1917 per Evaristo Pérez Monllor. A continuació, música de dos autors de la casa, Lliris de la muntanya, pasdoble de Bene Ripoll Belda. Després, amb una segona actuació conjunta de la Unió Musical amb el Ballet Inma Cortés, Tonatiuh, peça d'encàrrec per al seguici del capità moro de la filà Marrakesch 1997. Per a concloure el concert, Fill del Negus, marxa mora del novell compositor Ferran Campos-Valdés.

El 7 d'abril és el torn de la Societat Musical Nova d'Alcoi. En el concert sonaran els pasdobles Novella de Vicent J. Sanoguera, Al cel de Francisco Valor, Bambú, compost per José Carbonell García i que està dedicat a l'industrial de la paperera Bambú Rafael Silvestre Abad i Mirhab d'Evaristo Pérez Monllor. La música de José María Valls Satorres estarà per partida doble, ja que la banda tocarà la marxa mora Soc Marrakesch-Mazar e Sarif, és una versió revisada en 2018 i està dedicada a la Filà Marrakesch d'Alcoi.

La Corporació Musical Primitiva d'Alcoi tanca el cicle de concerts el dia 14 d'abril amb la seua actuació. La primera part s'enceta amb el pasdoble Valencia-Alcoy; seguit d’El Rei Capità, homenatge de l’autor al conegut Antonio Espinós Jordà capità dels xanos el 1904. La primera part finalitza amb la tercera de les peces de Laporta, Un moble més. El programa continua amb Argel, de Gonzalo Blanes, estampa mauritana que apareix enguany per primera vegada en el concert fester, i es seguida per  la 'marxa de festa' Moros i Cristians de Camilo Pérez Monllor, i Les Noces de Llibertat, marxa d'Amando Blanquer. Pel 90 aniversari de la fundació del C.D. Alcoyano, es recupera Deportivo Alcoyano, pasdoble que el mestre Camilo Pérez Monllor va compondre per l'ascens a Primera Divisió en 1945 del Club. A aquesta efemèride la segueixen quatre composicions de músics de la vella, entre elles la de Jordi Monllor Oltra amb el seu pasdoble sobre temes torruans Centanarato Musical, dedicat a la Societat Musical l'Aliança de la Torre de les Maçanes, en el centenari de la seua refundació.