El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Climent aposta per enfortir la internacionalització de les jogueteres i incorporar més components tecnològics

Climent amb Dolores Parra i José Antonio Pastor a l'expositor de l'empresa de Dénia Cayro.
El conseller ha visitat la fira del joguet de Nuremberg per a recolzar a les empreses valencianes

Fins el 4 de febrer moltes empreses de la Foia de Castalla exposen les seues novetats a Nuremberg, que es converteix en la capital mundial del joguet. Es tracta del certamen més important, fins i tot per damunt del que es fa a Hong Kong. El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha estat a la ciutat alemanya per tal de recolzar la tasca de les jogueteres de la Comunitat i de forma molt especial les d'Ibi, Onil, Castalla i Biar. Climent ha explicat que "l'evolució exportadora del joguet demostra que les dificultats no són conjunturals i que ja fa molts anys que l'administració hauria d'haver actuat i haver fomentat un pla d'internacionalització per al sector que atenguera les seues necessitats". En aquest sentit, la conselleria destinarà al 2018 vora 11 milions d'euros per a la internacionalització de les empreses del joguet. 

Fins el 4 de febrer moltes empreses de la Foia de Castalla exposen les seues novetats a Nuremberg, que es converteix en la capital mundial del joguet. Es tracta del certamen més important, fins i tot per damunt del que es fa a Hong Kong. El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha estat a la ciutat alemanya per tal de recolzar la tasca de les jogueteres de la Comunitat i de forma molt especial les d'Ibi, Onil, Castalla i BiarCliment ha explicat que "l'evolució exportadora del joguet demostra que les dificultats no són conjunturals i que ja fa molts anys que l'administració hauria d'haver actuat i haver fomentat un pla d'internacionalització per al sector que atenguera les seues necessitats". En aquest sentit, la conselleria destinarà al 2018 vora 11 milions d'euros per a la internacionalització de les empreses del joguet.

Les dades i xifres d'aquesta fira parlen per si soles per a escenificar el perquè de la seua rellevància: és la més gran quant a superfície (més de 110.000 metres quadrats), estan presents el major nombre d'exhibidors internacionals (2.850 es van registrar en 2017 pertanyents a 120 països) i en el cim de presència de visitants, tant en nombre com en qualitat, va arribar als 73.000 l'any anterior.  

La tecnologia i el joguet a dia de hui tenen molts elements en comú. Per això es important adaptar-se als nous temps i tendències. Així les coses, segons el conseller Climent "la solució passa per adaptar-se als nous canvis en les demandes i gustos del consumidor incorporant a l'oferta del joguet tradicional no electrònic, altres components més tecnològics i joguets electrònics". De fet, apunta que donaran "suport a l'adaptació de les empreses a les noves necessitats de mercat i, per això, en 2018 destinarem 1,6 milions per millorar la competitivitat de les pimes del sector del joguet, altres 150.000 euros per a les seues associacions, i també es podran beneficiar dels 62,2 milions d'euros en ajudes per a fomentar la innovació i l' I+D+i, que posarem a disposició de tot el nostre teixit productiu". 

Pel que respecta a la Comunitat, el joguet valencià és líder en nombre d'empreses dins d'Espanya, i es manté en segona posició en el rànquing exportador, només superat per Catalunya. Les exportacions valencianes del sector del joguet en 2017 han superat els 182 milions d'euros, però han patit un lleu descens del 0,5 per cent respecte a l'any anterior. 

Climent ha estat acompanyat per Dolores Parradirectora general d'Internacionalització. Juntament amb ells estava José Antonio Pastor, president d'AEFJ (Associació Espanyola de Fabricants de Joguets).Tots han pogut comprovar el potencial de les empreses de la Foia de Castalla, que encara són un múscul important tot i la competència de la Xina. Ara bé, els joguets produïts a les nostres comarques presenten els més alts estàndards de disseny, qualitat i seguretat. 

Escrit per Raül Pina