El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cocentaina aconsegueix un compost d'alta qualitat amb les deixalles dels ramaders i agrícoles locals

El projecte pilot per aconseguir compost de subproductes orgànics en l'àmbit local ofereix bons resultats a Cocentaina, amb un compost d'alta qualitat que es reutilitza en els horts municipals.

Dos municipis de les nostres comarques, Planes i Cocentaina, participen en el projecte pilot d'Agrocompostatge de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, l'IVIA; i la Universitat Miguel Hernández. Es tracta de reutilitzar les restes agrícoles o avícoles de xicotets productors locals per a crear un compost reutilitzable en les plantacions del municipi. El projecte experimenta sobre les possibilitats d'aquesta reutilització, i els resultats obtinguts a Cocentaina són molt positius, amb un compost d'alta qualitat.

En concret a Cocentaina s'arrepleguen les restes de bestiar oví de xicotets ramaders, els residus d'herbes aromàtiques, i les restes hortícoles. En lloc de cremar-los o costejar un trasllat a una planta de tractament, es queden en el municipi en les xicotetes plantes de compostatge en alguns els horts municipals. Així, les restes es tracten en origen, i com expliquen des del consistori contestà, són "els mateixos agricultors dels horts els protagonistes de la gestió, del tractament i del seu ús, generant una economia circular d'escala local".

La teoria ja pinta bé, però a més els primers resultats són molt positius. Després de 117 dies de procés, amb 30 dies de maduració, 4 voltejos i una temperatura màxima de 71 graus centígrads, la Universitat Miguel Hernández certifica que el compost creat, i que ja s'utilitza als vora 20 horts municipals, és d'alta qualitat.

La regidora de Medi Ambient, Eugenia de Miguel, mostra la satisfacció de tots els involucrats en el projecte pilot pels primers resultats, que "demostra una innovació social i ecològica en la recuperació de matèria orgànica mitjançant l'agrocompostaje. La matèria orgànica de qualitat és "clau" per a mantindre la fertilitat en els sòls agrícoles, i ho serà més en el futur en escenaris de canvi climàtic".

 

Dades concretes del compost facilitades pel consistori contestà: "El compost obtingut té pH bàsic situant-se dins del rang adequat per al seu ús agrícola (pH= 6,0-8,5). La CE és mitjana pel que en general pot ser usat com a esmena de sòls, encara que el seu ús podria estar limitat per a cultius sensibles. El contingut en matèria orgànica és alt i la seua densitat aparent és mitjana. L'índex de germinació indica absència de fitotoxicitat. Els continguts en àcids húmics i fúlvics són alts indicant qualitat i humificació. A escala fertilitzant, té un contingut alt en unitats fertilitzants de N, baix de P2O5 i mitjà de K2O".