El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cocentaina no vol una nova gasolinera al municipi

Pancartes en contra de la gasolinera en diversos balcons

L'Ajuntament assegura que comparteix les queixes dels veïns però "ens trobem nugats de mans si tenim una norma superior que fa que tot açò siga possible". Reclamaran al Govern Central un canvi de normativa. 

Tot el municipi s'oposa a aquesta nova benzinera a l'Avinguda País Valencià, enfront de l'Hotel Odón. Els veïns han presentat més de 1.400 firmes en contra, i el consistori portarà a ple una petició al Ministeri perquè canvie la normativa estatal i l'Ajuntament es puga oposar.

Els veïns de Cocentaina s'oposen a la instal·lació d'una nova benzinera al municipi, en concret en la cruïlla del carrer Pare Francisco Ferrer i l'avinguda País Valencià, enfront de l'Hotel Odón. Expliquen els veïns que es tracta d'una zona residencial, amb una escola d'adults, un col·legi i una escoleta a prop, i per tant, una "ubicació totalment inadequada per la perillositat, efectes nocius per la salut i molèsties que ocasionaria als veïns".

Ubicació prevista de la gasolinera. Imatge facilitada pels veïns

Han traslladat la seua queixa a l'Ajuntament, que poc pot fer. La regidora Euguenia de Miguel assegura que és una qüestió "complicada, i farem el que estiga en la nostra mà perquè no s'instal·le. Però en el momet complisquen les condicions de la llicència d'activitat, no tenim res per a denegar-la". El mateix passa amb el permís d'obres, que si compleix tots els criteris, no es pot denegar. L'Ajuntament vol tindre potestat, però hi ha normes estatals per damunt, "la legislació nacional possibilita aquest fet i fa que la negació per part de l'Ajuntament de Cocentaina a donar permís per a la seua instal·lació siga un fet delictiu".

Els veïns han detallat dos d'aquestes normes i la raó que al·leguen per oposar-se. Per una banda, el Real Decret Llei 6/2000 de "Mesures Urgents d'Intensificació de la Competència de Mercats de Béns i Serveis", però els veïns asseguren que "el mercat ja està més que saturat", i expliquen que a Cocentaina ja operen 6 benzineres, 2 d'elles a menys de 400 metres de la que es vol instal·lar. I per altra la Llei 11/2013 de "Mesures de Suport a l'emprenedor i d'estímul del creixement i de la creació d'ocupació", però els veïns consideren que es tracta "d'una benzinera lowcost 24 hores que poca o cap ocupació crearà, sent el seu promotor una empresa que compta ja amb centenars de benzineres i que pot subsistir sense aquesta".

Els veïns han arreplegat 1.417 firmes en contra de la benzinera. I també han trobat el suport de l'Ajuntament, que portarà al pròxim plenari la petició al Govern Central d'un canvi normatiu "que deixe en mans del criteri municipal i de les necessitats de cada localitat la possibilitat d'instal·lar una benzinera". Des del consistori també han encomanat un informe extern sobre la legalitat d'aquesta instal·lació, i han contactat amb altres municipis que han patit problemes semblants i que han acabat amb contenciosos judicials, tot i que Euguenia assegura que les primeres sentències que ixen són a favor de les empreses.Però explica la regidora que ho intenten i avisaran als veïns de l'exposició pública de cada tràmit perquè puguen presentar les al·legacions pertinents.