El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cocentaina recupera el refugi que es va salvar dels bombardejos

Interior del refugi antiaeri.

L'entrada a la instal·lació es troba en la plaça del Pla, justament davant del Palau Comtal. Es ací on es desenvoluparà l'acte de reobertura, a partir de les 19 h d'aquest divendres 28 de febrer.

Malgrat que estava pensat per a acollir 1.500 persones al seu interior, el refugi antiaeri de Cocentaina mai va ser bombardejat. Els nacionals preferien atacar Alcoi, on hi havia una major concentració de fàbriques. 80 anys després de la seua construcció, la capital del Comtat recupera la instal·lació que mai va haver de servir al seu propòsit inicial.

Aquest divendres 28 de febrer es tornaran a obrir les portes de la història, un acte que suposarà la reobertura d'aquest espai construït en 1937. Vora 200.000 € invertits per tal de condicionar 400 m²; una instal·lació que segons el seu projecte inicial havia de connectar pel subsòl tot el centre històric contestà. Aquest propòsit es va acabar deixant de banda, i del que es va acabar construint, ara es recupera la part que millor estructuralment es trobava. En ella s'ha instal·lat il·luminació, un sistema de deshumidificació, un sol pavimentat, i un seguit de panells informatius que permeten interpretar el context històric del refugi. Al llarg de les galeries també s'instal·laran aquells rètols que en època de la II República espanyola indicaven el nom dels carrers contestans, i que ja van ser exhibits en l'exposició "Carrers a la República. El traçat de la nostra història".

L'entrada a la instal·lació es troba en la plaça del Pla, justament davant del Palau Comtal. És ací on es desenvoluparà l'acte de reobertura, a partir de les 19 h d'aquest divendres, i amb la presència dels directors generals d'administració local i de memòria històrica. També tindrà un paper destacat en l'acte el Fòrum per la Memòria Històrica de Cocentaina, tot acompanyat per l'actuació de la Unió Musical i l'Ateneu Musical de Cocentaina.

El regidor de Cultura de Cocentaina, Ivan Jover, avança que l'Ajuntament no contempla de moment cobrar l'entrada, com una forma d'incentivar la visita del major nombre possible de gent. De fet, s'organitzaran visites guiades per a centres escolars. Jover remarca que amb aquesta recuperació "no sols s'amplia l'oferta turística i cultural de Cocentaina, sinó que també es recupera un espai dedicat a la memòria, testimoni palpable de la nostra història més recent, el qual ens ajudarà a comprendre en major mesura la crueltat de la guerra i les penúries que va passar la població civil contestana".