El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cocentaina recupera l'esplendor del segle 17 amb una nova restauració d'un llenç de Paolo de Matteis

Cocentaina mostra l'esplendor del segle 17 amb la celebració del cinqué centenari del miracle de la Mareta, l'Any Sant, la celebració d'un Congrés Internacional sobre el Barroc i la restauració d'un nou llenç de Paolo de Matteis del Monestir de la Mare de Déu del Miracle.

Es tracta de 'L'expulsió dels moriscos', de meitat del segle 17 i representació del Barroc. És un gran llenç de 3 per 3,5 metres.

És el primer pas per a la celebració d'un congrés internacional sobre el Barroc a Cocentaina a finals del 2020, i també s'inclou dins la celebració del Quint Centenari del miracle de les 27 llàgrimes de sang. Aquest quadre forma part d'un dels pocs conjunts pictòrics que es conserven en el mateix lloc per a on foren pensats: el Monestir de la Mare de Déu del Miracle de Cocentaina.

El Monestir de la Mare de Déu del Miracle de Cocentaina alberga un tresor, un conjunt de 10 quadres de gran format que adornen totes les parets de l'església, fetes pel mateix autor, el napolità Paolo de Matteis. A més de la importància dels quadres, representació del Barroc del segle 17, és també un record de la intensa relació que hi havia entre Cocentaina i Nàpols. Però també és una joia difícil de trobar, perquè hi ha poques esglésies a Europa que conserven un grup pictòric com aquest en el mateix lloc per a on va ser concebut.

Des de l'Ajuntament de Cocentaina i l'Institut Valencià de la Conservació, l'IVACOR sempre han mostrat interés per protegir i conservar aquest conjunt pictòric, i ara, aprofitant la pròxima celebració del cinqué centenari del miracle de les 27 llàgrimes de sang, anuncien la restauració d'un dels grans quadres de l'església. Es tracta de "L'expulsió dels moriscos", de l'any 1656 aproximadament. Un gran llenç de 3 per 3 metres i mig que ompli un dels murs laterals del Monestir. Serà el sisé quadre del conjunt que es restaura, però en aquesta ocasió amb una novetat important, la participació de la Universitat d'Alacant en les anàlisis químiques.

Nike Lebron Shoes

La directora de l'IVACOR, Gemma Contreras, assegura que "serà molt més que restaurar un quadre", perquè suposa també una important tasca d'investigació i documentació de l'art barroc. Però a més, els resultats de les anàlisis químiques es presentaran en el primer Congrés Internacional del Barroc que preparen la Universitat d'Alacant i la Universitat de Valencià amb l'IVACOR, i que tindrà lloc a Cocentaina a octubre del 2020. José Luis Todolí, en nom de la Universitat d'Alacant, explica que aquest congrés és una "idea revolucionària" perquè ajuntarà estudiants i professionals, no sols de la història de l'art i la restauració, sinó també químics, "perquè la química analítica està molt relacionada. Tot comença per l'anàlisi d'un expert de la història de l'art pe a passar a una anàlisi químic, que dóna una informació important per a la restauració".

I a més, totes aquestes accions s'inclouen dins el cinqué centenari del Miracle de la Mareta organitzat per la Pia Unió Verge del Miracle; i també l'any Sant a Cocentaina, que comença aquest mateix mes d'abril. L'alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, valora molt la participació de tanta entitat "perquè la festa no sols repercutisca en la cosa lúdica, sinó que farà que el nostre patrimoni perdure durant molts anys".

Cheap Nike Shoes


Un llarg procés de restauració


Ara s'inicia el procés de restauració amb l'arreplegada de mostres del quadre a restaurar. Després es procedirà als estudis científics i una exhaustiva documentació fotogràfica del quadre, que determinarà l'estat de conservació. Amb aquesta informació, es podrà iniciar la intervenció que s'allargarà aproximadament un any.

En les anteriors restauracions el que han trobat sobretot són problemes amb l'entelat, repintats o tècniques de restauració agressives. I és que les obres passaren per una restauració en els anys 70 gràcies a la qual es conserven fins hui, però on no es coneixien les tècniques que s'utilitzen ara. Now, you can get the cheap nike Lebron shoes here. You know this is amazing.

Detall del quadre a restaurar

L'IVACOR es fa càrrec de la restauració, que no pot encara valorar econòmicament. La Universitat d'Alacant aporta totes les anàlisis, i l'Ajuntament de Cocentaina costejarà el trasllat de les obres fins a les instal·lacions de l'IVACOR en València, "un cost alt, però que l'Ajuntament cobreix de bon gust", assegura Mireia Estepa.

 

Una obra mostra de l'esplendor de Cocentaina en el segle 17

 

A mitjan segle 17, el comte de Cocentaina era també Virrei de Nàpols. Per això, quan va decidir encarregar obres per a decorar el Monestir de la vila comtal, va contractar a un dels millors pintors napolitans. Són 10 obres que relaten la història de Santa Clara i San Francisco de Asís, i que canviaven la tendència de pintar murals per penjar grans llençols de les parets. Les 10 obres es van pintar a Nàpols i després es van traslladar fins a Cocentaina, però no queda documentació d'eixe moment i es desconeix com va ser eixe trasllat.

Després de la Guerra Civil es va desmuntar tota l'obra i es va intentar traslladar, però afortunadament es va recuperar en el port d'Alacant abans d'eixir, i va tornar fins al Monestir contestà. Des d'aleshores està ací, al cor d'El Comtat, sent una de les poques col·leccions que queden que es mantenen en el seu escenari.

Cheap Nike LeBron Shoes