El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cocentaina segueix reclamant la recuperació de l’arxiu notarial

Reunió amb el Subdirector General d'Arxius i Biblioteques, Vicent Moreno (esquerra).

L'Ajuntament de Cocentaina continua les negociacions per a recuperar l'arxiu històric i el general, que actualment es troben separats entre l'Arxiu Històric d'Alacant i l'Arxiu de Protocols del Districte Notarial d'Alcasser. En aquest sentit, des del consistori s'han reunit amb el Subdirector General d'Arxius i Biblioteques per a tornar a reclamar la recuperació de l'arxiu.

La reunió s'ha produït aquest 13 de novembre, al monestir de Sant Miquel dels Reis -seu de la Biblioteca Valenciana-, on l'alcaldessa Mireia Estepa, el regidor de Cultura, Iván Jover; i l'arxivera municipal, Dolors Insa, s'han reunit amb el subdirector Vicent Moreno.

Els representants de l'administració contestana han manifestat "l'absolut desacord per la ruptura unilateral de les negociacions del conveni que estava fent-se entre el Col·legi de Notaris de València i l'ajuntament de Cocentaina", que com recorden des de l'Ajuntament va donar lloc a la pèrdua de l'arxiu el passat mes de gener, amb la consegüent divisió d'aquest.

Aquests documents van eixir del municipi després que Cocentaina invertira 9.000 € en prestatgeries per tal de garantir que l'arxiu històric romanguera a Cocentaina i de posar a disposició del Col·legi Notarial l'espai necessari per a allotjar l'arxiu general en les instal·lacions municipals de l'arxiu en la biblioteca Pare Arques.

Des del govern "no s'entén la decisió de traslladar l'arxiu i separar-lo quan a Cocentaina es disposa d'una biblioteca amb unes instal·lacions que compleixen amb tots els requeriments de seguretat i conservació". El regidor de Cultura, Iván Jover, reitera la necessitat de recuperar l'arxiu, ja que "el trasllat de l'arxiu fora del nostre municipi és una gran pèrdua documental i patrimonial que no sols afecta la nostra població, sinó a tots municipis de les comarques de l'Alcoià i el Comtat i part de les dos Marines. És a més una pèrdua que dificulta enormement la tasca de recerca d'aquells investigadors que visiten el nostre municipi per a la consulta dels arxius".