El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cocentaina trasllada el llenç 'Santa Clara ante los sarracenos' per a ser restaurat

  • L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) s'encarregarà del procés. 
  • L'alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, ha lliurat l'obra a la subdirectora de l'IVCR+I, Gemma Contreras.

Aquest dijous s'ha procedit al trasllat del llenç 'Santa Clara ante los sarracenos' des del Monestir de la Mare de Déu de Cocentaina a València per a ser restaurat. L'alcaldessa Mireia Estepa ha lliurat l'obra a la subdirectora de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, Gemma Contreras, entitat encarregada de la restauració de l'obra.

La tela 'Santa Clara i l'expulsió dels sarraïns' del pintor Paolo de Matteis (Piano del Cilento, 1662 - Nàpols, 1728) forma part d'una sèrie de deu teles del pintor napolità que encara es conserva en el lloc originari per al qual va ser pintat. És una de les escasses mostres de pintura decorativa barroca italiana de finals del segle XVII del nostre territori que es conserva en el seu lloc d'origen. 

La tela representa el passatge biogràfic de la santa esdevingut en 1241, quan els sarraïns arribats de Nocera van voler saquejar el convent en el qual es trobava. El quadre, les dimensions del qual són 350 x 350 centímetres, serà traslladat a la seu de l'IVCR+I.

Procés de restauració

En primer lloc, es corregiran les deformacions i encongiments del suport, i s'avaluarà si és necessària una consolidació, generalitzada o puntual, de l'estrat pictòric. 

A continuació, es retirarà la protecció de l'estrat pictòric per a procedir amb els assajos de solubilitat de pigments i aglutinants, per a, d'aquesta manera, valorar els paràmetres de dissolvents que cal utilitzar en l'eliminació de depòsits de brutícia, repintades i vernissos en la pel·lícula pictòrica. Una vegada determinats aquests paràmetres es durà a terme el procés de neteja.

Conclosa la neteja, es procedirà amb el tibament de l'obra en un nou bastidor de característiques similars als bastidors que es van utilitzar en les altres obres del conjunt ja restaurades. L'última fase és la de l'estucament de llacunes i reintegració cromàtica.