El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Cocentaina vol recuperar la pintura de la capella de Sant Antoni Abat del Palau Comtal

Visita al Palau

Aquesta capella és el lloc on, segons la tradició, un 19 d’abril de 1520 la icona bizantina de la Mare de Déu que presidia la capella va plorar 27 llàgrimes de sang.

Gràcies al Pla Director del Palau Comtal, hi ha un full de ruta definit per escometre actuacions concretes. Una de les que s’ha de realitzar a la primera fase és la neteja, la documentació i la recuperació de la pintura original existent a la capella de Sant Antoni Abat del Palau.

Aquesta capella és un espai emblemàtic, i a l’hora especial, per al poble de Cocentaina per tractar-se del lloc on, segons la tradició, un 19 d’abril de 1520 la icona bizantina de la Mare de Déu que presidia la capella va plorar 27 llàgrimes de sang.

Per tal de planificar els pròxims treballs de recuperació i restauració, la direcció de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), Gemma Contreras, i l’inspector de patrimoni de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià, Luis Pablo Martínez, han visitat les diferents sales del Palau Comtal. A la reunió van estar presents l’alcaldessa del municipi, Mireia Estepa, el regidor de Patrimoni, Ivan Jover, i la tècnica de l’àrea, Elisa Doménech.

Pel que fa a l’actuació de la capella de Sant Antoni Abat, segons un comunicat de l’Ajuntament “és recurrent que al llarg del temps als edificis històrics hi haja repintats que oculten les pintures originals. Per tal de recuperar-les, i previ a la redacció d’un projecte de recuperació, cal fer un estudi mitjançant prospeccions d’estratigrafia mural que ara mateix s’avaluen”.

Des del consistori esperen iniciar l’estudi de prospeccions d’estratigrafia mural tan prompte com es puga per tal de poder confirmar l’existència de policromia original i, per tant, poder posar-se a treballar en un projecte de recuperació. Ivan Jover ha agraït “la diligència amb que han acudit a veure la troballa de la resta de la possible pintura original de la capella i els consells oferits per què l’estudi a realitzar siga totalment professional”.