El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Com ajudar als refugiats d’Ucraïna? Expliquem com oferir un habitatge o acollir un menor

La Generalitat ha obert la pàgina web GVAOberta amb l’objectiu de poder recollir totes les dades d’ofertes d’allotjament,

L'acolliment o oferir un habitatge per a allotjar una família ucraïna ha d'estar mediat pels canals oficials mitjançant les directrius de la Generalitat. En el cas d'entrar en contacte directe amb una familia i acollir-la, cal avisar a les autoritats locals per a que es puguen ajudar en els tràmits per a poder, per exemple, accedir a un centre educatiu, en cas de ser un menor. Expliquem que fer en el cas de voler ajudar de formes diferents.

La Guerra a Ucraïna ha generat, una vegada més, nombroses mostres de solidaritat per part de la població d’Alcoi. Segons la regidora de Polítiques Inclusives, Aranza De Gracia, l’Ajuntament està al corrent de fins a 12 punts a la ciutat des d’on estan arreplegant-se roba i medicaments per enviar a les fronteres dels països que fiten amb Ucraïna, i on cada dia creuen milers i milers de persones, la major part, dones amb fills i gent gran.

Aquesta mateixa setmana Alcoi rebia a una família, que venia a allotjar-se a casa d’una altra família ucraïna que porta vivint anys a la ciutat. Moltes persones estan telefonant a l’Ajuntament per oferir les seues cases per a les persones que puguen anar arribant. De Gracia recorda que tot s’ha de fer mitjançant els canals oficials i les directrius de Conselleria.

Els moments de crisis produeixen un riu d’informació que circula per canals diversos. Moltes vegades informar-se per canals no oficials o poc segurs (missatgeria instantàne, per exemple) pot produir que la informació que circule siga errònia o falsa, podent arribar a ser perillosa o provocar estafes. Per això des del la pròpia Generalitat Valenciana destaquen la importància d’informar-se a través de canals oficials com les xarxes socials o webs d’Ajuntaments, Diputacions, Generalitat o Govern d’Espanya, així com ONGs o fundacions conegudes.

COM OFERIR UN HABITATGE

Les persones que vulguen aportar la seua casa per a acollir una família ho han de fer seguint el sistema d’acolliment internacional que està regular per l’administració pública. Així, la Generalitat ha obert la pàgina web GVAOberta amb l’objectiu de poder recollir totes les dades d’ofertes d’allotjament, que poden fer-se des de la pròpia ciutadania, però també des d’entitats socials, entitats locals i organismes o institucions.

Els interessants ompliran un formulari com aquest i passaran a formar part d’un llistat al que les autoritats es podran dirigir en el cas de necessitar allotjar a una o varies persones que ho puguen necessitar. És important també saber, que en el cas de tindre contacte directe amb una persona o família, sempre hauran de comunicar-ho a les autoritats locals per a que ho puguen comunicar i puguen ajudar amb els tràmits administratius necessaris per a poder passar a tindre la condició de ciutadà refugiat. També en el cas de que hi haja menors, es facilitarà l’assitencia a un centre educatiu.

“La idea de que tot estiga vehiculitzat és facilitar al màxim la inserció a tots els nivell. Per això les persones refugiades han de passar per un CATE (Centre d’Atenció Temporal) on a més d’ajudar-los en els tràmits administratius, hi ha traductors i professionals com metges, psicòlegs, etc.”, ha explicat la regidora.

COM ACOLLIR A UN MENOR

Aquest és un tema delicat. Cal tindre en compte que els menors no acompanyats podrien caure en mans de màfies i ser víctimes de tràfic de persones. Per aquesta raó l’acollida de menors sempre s’ha de realitzar a través dels canals legals i la protecció de la Generalitat, per exemple, a través de les ONG que han fet acollida de menors ucraïns a l’estiu (un fet que s’ha produït durant 40 anys desprès de l’accident nuclear de Chernobil). Hi ha diverses associacions com ‘Juntos por la vida’, ‘Ven con nosotros’, ‘Expoacción’, ‘Aldeas Infantiles’, entre altres.

Ací hi ha més informació sobre l’acolliment familiar.

COM FER DONACIONS

És molta l’ajuda humanitària que s’està rebent, segons ha explicat De Gracia, qui ha assegurat que té coneixement de que estan desbordats ja de matèria textil. Tot el que s’arreplega, cada Ajuntament s’encarrega d’arreplegar-ho i enviar-ho a les fronteres d’Ucraïna. L’objectiu és que l’ajuda siga el més eficaç possible.

A la pàgina de l'Ajuntament hi ha informació per saber on anar a donar.

Una altra manera d’ajudar, a més de donar roba o medicaments, potser fer donacions econòmiques a través de ONG conegudes com Creu Roja, ACNUR, Acción contra el hambre, entre moltes altres: “És una manera també de que les ONG compren allí mateix el que necessiten, que pot no coincidir en algun moment amb el que reben”, ha explicat.

Cal recordar també que altres localitat de la comarca s’han prestat a oferir albergs o han acollit ja a les primeres families, com és el cas de Cocentaina.