El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Com anar a treballar al camp durant l'estat d'alarma

Els ramaders i llauradors poden anar amb treballadors als camps per a continuar amb la producció, essencial en aquests dies. Però hi ha limitacions: un màxim de 3 treballadors per furgoneta o 2 en cotxe. 

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació resol alguns dubtes sobre el trasllat de treballadors cap a les explotacions agràries, o la vet al detall de productes per als llauradors. El Ministeri explica que la producció agrícola, ramadera i aqüícola formen part de la cadena d'abastiment alimentari que s'ha de garantir, així que "cal mantenir no sols l'activitat de les empreses agroalimentàries en el seu conjunt, sinó també les empreses que subministren els productes necessaris per al seu funcionament".

Això si, amb limitacions i mesures de protecció. S'ha de suspendre tota activitat no imprescindible, com "tasques accessòries de manteniment". I es pot portar als treballadors fins al camp, però no es pot utilitzar més d'un terç de la capacitat del vehicle. Així, en una furgoneta per a 9 ocupants podran anar 3 persones (2 treballadors i el conductor); i en un cotxe 2 persones. Sempre s'ha de deixar buit el seient de darrere del conductor i el del copilot, i repartir els ocupants de manera que mantinguen distància. 

Respecte a la preocupació de com acreditar que les persones van al seu lloc de treball, des del Ministeri expliquen que no existeix una acreditació particular per aquest cas, però que algunes associacions i entitats faciliten un model per associats que pot ser útil en cas de ser requerit per l'autoritat competent. 

Per altra banda, s'ha d'assegurar el subministrament de tots aquells materials que necessiten els llauradors, com ara llavors, plantons, productes fitosanitaris, fertilitzants, productes veterinaris, gel o pinsos. Per tant, l'activitat del comerç al detall dedicat a açò ha de continuar.

Per últim, el Ministeri recorda que se suspenen tots els terminis administratius relacionats amb ajudes de la Política Agrària Comuna. Les ajudes agràries que es podien sol·licitar fins a finals d'abril s'amplien fins al 15 de juny.