El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Com i quan es vacunaran els docents de la Vall d’Albaida?

La Generalitat Valenciana preveu vacunar el 78% dels professionals.
  • Aquest dissabte es publicarà al web de la Generalitat Valenciana el llistat de citacions.

  • La segona dosi s’administrarà entre les 10 i 12 setmanes següents a la primera vacuna.

  • Els professionals majors de 55 anys no estan inclosos en aquest Pla de vacunació.

El pròxim dilluns començarà la vacunació massiva del personal docent. El Govern ontinyentí demana a la Generalitat Valenciana que la capital de la Vall d’Albaida siga també un punt de referència per a la vacunació.

Resten pocs dies per a que comence la fase de vacunació del col·lectiu docent contra la Covid-19. Segons el Pla de vacunació massiva del personal docent, aquesta estratègia va destinada al personal educatiu en actiu que realitza la seua tasca entre les 9h i les 17h als centres autoritzats de les ensenyances reglades dels nivells d’Educació Infantil, Primària i Secundaria, tant públics com concertats i privats.

Estan inclosos en aquest grup la resta de professionals, a banda de professores i professors, que treballen en les instal·lacions escolars i tenen contacte amb l’alumnat: personal de neteja, monitors de menjador, personal administratiu, etc.

Quant al col·lectiu docent en actiu, s’entendrà com a tal el personal docent que es trobe de baixa, pel que es contempla també la seua vacunació. No obstant això, no s’inclouen al Pla de Vacunació els professionals que es troben d’excedència o llicència i les persones majors de 55 anys, aquestes últimes degut a les contraindicacions de la vacuna administrada, l’AstraZeneca.

Tot i la bona notícia de la posada en marxa d’aquest Pla de vacunació, des de l’Ajuntament d’Ontinyent s’ha qüestionat l’oportunitat de l’anomenat mapa de vacunació: a la Comunitat Valenciana s’han establert un total de 23 localitats on es proporcionarà la primera dosi de la vacuna: tres municipis a la província de Castelló, tretze a València i nou a la província d’Alacant.

Considerant els municipis anunciats, Natàlia Enguix, portaveu de La Vall ens Uneix, destaca que “el mapa de vacunació per a professorat i personal dels centres deixa sense punt de referència propi no sols La Vall d'Albaida, sinó també altres comarques d’interior, cosa que deixa en molt mal lloc les polítiques autonòmiques contra el despoblament de les que ha vingut parlant la Generalitat Valenciana".

Així ho ha fet saber també el regidor coordinador de l’àrea d’Educació, Esports i Joventut d’Ontinyent, Óscar Borrell. Davant aquesta situació, Borrell no ha deixat passar l’oportunitat de preguntar al Conseller d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà. Un tuit del regidor ha servit per què des de l’informatiu Les NTC del Matí d’À Punt es preguntara el conseller al respecte.

Marzà ha explicat, en relació a l’apel·lació del regidor ontinyentí, que “nosaltres hem posat a disposició de la Conselleria de Sanitat totes les nostres infraestructures, de de fet vam oferir la possibilitat de fer-ho en els diferents instituts que tenim arreu del territori. Des de la Conselleria de Sanitat s’ha decidit que no podia fer-se aquest tipus de muntatge i han sigut ells qui han decidit en quins llocs es farà la vacunació”.

Apostant per una solució que permeta evitar un gran nombre de desplaçaments, des de l’Ajuntament d’Ontinyent s’ha manifestat la disconformitat amb aquesta distribució territorial per a la vacunació, transmetent a les autoritats “el malestar de la comunitat educativa de la Vall d’Albaida, tot demanant tant a la Conselleria de Sanitat com a la Conselleria d'Educació que es replantegen la decisió presa i s'incloga com a punt de referència per a la vacunació del professorat de la Vall d'Albaida la seua capital, Ontinyent”.

 

REUNIÓ DEL CONSELL ESCOLAR MUNICIPAL D'ONTINYENT

 

Aquesta situació ha mogut el Consell Escolar Municipal d'Ontinyent a reunir-se, aquest dimecres, de manera extraordinària. "Creguem necessari mostrar el malestar generat en les comunitats educatives que treballen als centres educatius del poble. Demanem a la Conselleria de Sanitat que es replantegen la decisió presa i s'incloga un punt de referència per a la vaccinació del professorat d'Ontinyent. La Conselleria pot escollir el lloc que s'inclourà en la vacunació massiva dins dels llocs que l'Ajuntament ha oferit reiteradament a la Conselleria de Sanitat. Hem de ser conscients que deixar sense punt de referència de vaccinació a la comunitat educativa d'Ontinyent, així com a altres comarques de l'interior de la Comunitat Valenciana, deixa en mal lloc les polítiques que des de la Generalitat Valenciana estan posant-se en marxa contra el despoblament de les comarques de l'interior", argumenten.

 

CALENDARI DE VACUNACIÓ

 

 

Durant els dies 9, 10 i 11 de març, els centres educatius hauran de presentar a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Púlica un llistat amb les dades del personal docent i no docent a vacunar. Amb aquesta informació, el dissabte 13 de març, es publicarà al web de Conselleria de Sanitat un llistat amb el nom del centre, l’hora i el lloc de la cita. El dia 15 començarà la vacunació i, durant els dies 16, 17, 18, 26 i 27 de març, es preveu vacunar el 78% dels professionals (més de 100.000 persones).

Els horaris de vacunació, segons ha explicat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, “no afectarà el dia a dia dels centres educatius”. Així, el dilluns 15 de març es vacunarà de vesprada, mentre que els dies 16, 17 i 18 s’administraran vacunes durant tot el dia, aprofitant els dies no lectius corresponents a la festivitat de les Falles. La setmana següent, el divendres 26 es vacunarà en horari de vesprada i el dissabte 26 al llarg de tota la jornada.

Serà aquest dissabte (13 de març) quan Conselleria de Sanitat informarà a través d’un llistat general publicat al seu web de tots els detalls. Al llistat en qüestió figurarà el centre educatiu i el lloc i hora concreta de la citació.

Al mateix temps, cada centre educatiu enviarà a la Conselleria un llistat de les persones a vacunar. Aquesta llista estarà gestionada en tot moment per la persona responsable del centre educatiu. Segons es preveu, la segona dosi de la vacuna AstraZeneca s’administrarà entre les 10 i les 12 setmanes següents a la primera injecció.