El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Com produir 5 tones de biodièsel a l'any a partir de grassa animal? A Ibi, AIJU ho investiga

Imatge facilitada per AIJU

El projecte persegueix l'economia circular i aconseguir els objectius europeus de 2030

L'Institut tecnològic del producte infantil (AIJU), ubicat a Ibi, també investiga per contribuir a l'economia circular i aconseguir els objectius europeus de 2030. AIJU coordina una planta pilot per tal de produir 5 tones a l'any de biodiesel a partir de grasa animal.

Segons les estimacions del institut d'Ibi, aquest biodiesel podria arribar a reduir en un 80% la petjada de carboni sobre els dièsels convencionals. Aquest projecte, anomenat Life Superbiodiesel, també permetrà la reducció, almenys del 96% del consum d'aigua. En el projecte pilot coordinat per AIJU, també participen CEPSA, IMDEA, INESCOP, ITQ-CSIC, Organovac, S.L. i la Universitat de Murcia. El projecte està finançat per LIFE sota LIFE19 CCM/ES/001189.

Els productes resultants de Life Superbiodiesel seran caracteritzats i validats i es corroborarà el seua replicabilitat i transferibilitat del procés per a explotar i comercialitzar els seus resultats. Segons AIJU, a Europa es gestionen 17 milions de tones de subproductes animals (SANDACH) que generen 2,85 milions de grasses animals, parts de les quals són eliminades en abocadors o incinerades.

En aquest sentit Rubén Beneito, coordinador del projecte en AIJU, estableix que el projecte LIFE Superbiodiesel “desenvoluparà, provarà i demostrarà una nova producció de biodièsel a partir de grasses animals residuals basada en tecnologia supercrítica i catalitzadors heterogenis. Serà apta per a la seua replicació en el mercat i alleujarà diversos problemes climàtics. Entre altres, ajudarà a valorar un residu de baix valor comercial, disminuint les emissions i la desforestació associada als enfocaments de producció de biodièsel i reemplaçant el dièsel mineral en els vehicles de transport, reduint així les emissions de GEI i contribuint en última instància a la mitigació del canvi climàtic”.