El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Comença a millorar la situació de l’atenció primària després del col·lapse generat per la variant Òmicron

Reobrin els consultoris auxiliars de la Zona Alta i Batoi a partir del pròxim dilluns 7 de febrer en horari de matí.

La situació de col·lapse de l'Atenció Primària ha sigut com a conseqüència de la variant Òmicron sumat a dates nadalenques, baixes, quarentes i permisos dels professionals sanitaris i la falta de recanvi del personal. Des de fa 10 dies millora la situació i es preveu que seguirà així les pròximes setmanes. Ara hi ha 40 persones ingresades en planta a l'Hospital i cap a l'UCI.

L’Atenció Primària a Alcoi ha patit una situació de col·lapse, provocada principalment per la variant Òmicron de la covid, que ha resultat ser molt expansiva i contagiosa. Eixe fet, lligat a les reunions socials pròpies de les dates nadalenques, van fer que les xifres d’incidència superaren els 5.000 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies a Alcoi i diversos punts de la comarca. En algunes poblacions, com Banyeres per exemple, esta incidència va arribar a situar-se entre el 8.000 i 9.000 casos.

Segons ha explicat Carlos Vilaplana, director d’Atenció Primària del Departament de Salut d’Alcoi, a Ara Multimèdia, això va implicar que l’estudi de contactes s’incrementara de forma considerable, malgrat que estos es van limitar a persones vulnerables o persones no vacunades o amb pauta incompleta: “A l’època de nadal i al major contagi per la variant Òmicron, s’han sumat altres qüestions com els permisos dels professionals sanitaris, les baixes laborals acumulades i altres de noves, les quarantenes, etc. Això ens va obligar a tancar els consultoris auxiliars, que tornem a obrir el pròxim dilluns 7 de febrer”.

Vilaplana ha assegurat que la feina s’ha pogut portar endavant gràcies a l’esforç de personal sanitari que ha estat doblant i triplicant jornades laborals per poder solventar l’atenció mínima necessària i ha lamentat la falta de metges i infermeres concretament, al no haver recanvi: “Entenc que la percepció de la població és roïna, perquè açò ha fet que altres patologies cròniques o temes burocràtics s’hagen hagut de retrasar, ha sigut tot un handicap”.

La situació sembla estar revertint-se des de fa aproximadament 10 dies: “Poc a poc estem veient com es normalitzen les urgències als centres de salut, per exemple”. També recorda que la vacunació ha sigut clau. Si l’any passat a dia de hui hi havia a l’hospital ingressades per covid entre 300 o 400 persones, hui son 40, ninguna d’elles a l’UCI i sense lamentar cap mort. L’UCI fa un any sí tenia ocupació i es produïen morts. Esta és la principal diferència respecte a l’onada anterior. Les persones ingresades són principalment les no vacunades o vacunades de forma incompleta i també aquelles que tenien patologies prèvies.

“Açò demostra que la vacuna és efectiva, perquè es produeixen menys contagis i es redueix també la gravetat de la malatia. Volem estimular la vacunació primer perquè és una arma efectiva, però després perquè hem posat més de 300.000 dosis i no hem tingut ningún efecte advers important, més enllà de les normals de qualsevol vacuna: febre, mareig o dolor a la zona de la punxada, el que evidencia que la vacuna és segura”, ha destacat el professional.

El director d’Atenció Primària ha afirmat que la pròxima setmana s’acaba de vacunar als centres educatius, es a dir, als xiquets i xiquetes, i també acabarà la vacunació de les terceres dosis. Vilaplana s’ha mostrat optimista respecte a l’evolució les pròximes setmanes i ha augurat que quan es calme la situació els professionals podran descansar, i dismuïda la saturació, treballar un poc millor.

Recordem que els consultoris auxiliars de la Zona Alta i Batoi obriràn de nou a partir del pròxim dilluns 7 de febrer en horari de matí.