El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Comença la tramitació per a declarar BIC la Fira de Tots Sants de Cocentaina

La Fira de Cocentaina, un dels moments d'animació al carrer
La Comissió Tècnica per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana ha proposat aquesta declaració per a la Fira

"Manifestació cultural viva, evolutiva, oberta, participativa i font de creativitat", "Font de revitalització d'artesanies, aliments, músiques, esports i jocs tradicionals valencians", "Ni tan sols l'abolició dels furs després de la derrota austriacista va paralitzar aquesta celebració comercial". Són algunes de les consideracions de la Comissió Tècnica per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana que ha proposat la Fira de Tots Sants per a BIC

El Consell ha donat el vistiplau perquè la Fira de Tots Sants de Cocentaina siga declarada Bé d'Interés Cultural Immaterial, una distinció que permetria al certamen tindre privilegis fiscals, accedir a diferents subvencions, o formar part d'itineraris europeus dependents de la UNESCO, per exemple, a més de tindre un Pla Especial de Protecció. 

Aquest mes de juny, la Comissió Tècnica per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana ha aprovat iniciar la declaració de la Fira de Tots Sants com a BIC, en considerar que "constitueix una de les pràctiques més representatives i valuoses de la cultura i les maneres de viure tradicionals valencianes, com a manifestació cultural viva, evolutiva, oberta, participativa i font de creativitat. És posseïdora, amb rellevància singular, de valors culturals històrics, identitaris, de mercat i font de revitalització d'artesanies, aliments, músiques, esports i jocs tradicionals valencians". El comunicat també destaca que la fira se celebra ininterrompudament des del segle 14, "quan Pere el Cerimoniós li va donar el privilegi l'any 1346. Ni tan sols l'abolició dels furs després de la derrota austriacista va paralitzar aquesta celebració comercial". La Comissió Tècnica també diu que hui en dia la Fira és "un dels principals símbols d'identitat dels contestans i, durant els tres a cinc dies de celebració anual, projecta Cocentaina a tota la comarca i a territoris cada vegada més amplis. La pericana, els torrons, la música de banda, la dolçaina i el tabalet, els concursos de tir i arrossegament i la pilota valenciana, que acompanyen aquests dies, centenars de milers de visitants, contribueixen a la difusió d'aquesta".

Ja fa més de tres anys que el consistori contestà va iniciar els tràmits per aconseguir la declaració de BIC per a la Fira, un procés que va trobar un espentó l'any passat amb la visita del president Ximo Puig a Cocentaina, i on va assegurar que 2018 seria l'any de declaració del BIC per a la Fira.