El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Comença una nova edició del Voluntariat Ambiental en Prevenció d'Incendis Forestals

Presentació del Pla de Prevenció d'Incendis en l'Àgora

Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica diu que "és molt important la prevenció durant tot l'any, hem dut endavant accions que ajudaran a evitar incendis i ara el voluntariat té per davant un treball molt important"

L'edició està subvencionada per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El voluntariat forestal de l'Ajuntament d'Alcoi es realitza durant 6 setmanes entre el dia 6 de juliol i el 14 d'agost. En cada torn participen 8 persones voluntàries assistides al matí per un educador ambiental per a portar a terme formació en termes de medi ambient i vigilància forestal i, a la vesprada, per 2 voluntaris de protecció civil que coordinen l'operatiu. En aquesta ocasió gràcies a la col·laboració d'Aitex, s'ha pogut ampliar el voluntariat i les setmanes a un total de 48 voluntaris en 6 torns. 

Entre les 15 i les 20h es realitza la vigilància, quatre membres del voluntariat es reparteixen per parelles en dues torres de vigilància en Sant Antoni i en les Pedreres. Quatre més fan ruta mòbil amb bicicleta elèctrica i, els dos voluntaris de protecció civil, amb un vehicle 4x4, donen suport al Voluntariat Ambiental i ruta de vigilància en punts sensibles com el Racó Sant Bona Ventura, Molinar, Polop, entre d'altres. 

Els voluntaris estan allotjats de dilluns a divendres a l'Hotel Rural de la Safranera, que s'utilitza de base per a totes les activitats i vigilància. Allí també es durà a terme la formació als matins. 

"Aquest voluntariat porta fent-se des de l'any 2002, sent subvencionat per la Generalitat en pràcticament totes les campanyes anteriors, amb una bona participació de voluntaris i uns resultats molt positius", destaca el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre. "És molt important la prevenció durant tot l'any, hem dut endavant moltes accions que ajudaran a evitar incendis i ara el voluntariat té per davant un treball molt important".

La presentació es va fer a l'Àgora aquesta setmana, en un acte que va aprofitar per a presentar el Pla de Prevenció d'Incendis de la mateixa Conselleria, a més de donar unes directrius generals sobre el voluntariat.

L'objectiu d'aquest voluntariat és la realització de tota una sèrie de tasques encaminades en prevenció d'incendis forestals i, tambè pretén realitzar activitats que promoguen la integració de les persones amb discapacitat, tasques de vigilància dissuasiva o conscienciar i informar els visitants en espais naturals i forestals. 

La vigilància mòbil cobrirà les següents zones: Paratge Natural Municipal del Racó de Sant Bonaventura, Els Canalons, Via Verda d'Alcoi, la zona de l'Estepar, Àrea recreativa del Preventori, Font de la Salut i Font del Molinar. Aquests punts, junt amb el de la casa forestal de vigilància del cim del menejador, al Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, i la caseta de vigilància del Montcabrer, venen a cobrir un percentatge molt elevat del camp visual del terme municipal.