El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Comencen les obres de consolidació d’algunes fàbriques del Molinar d’Alcoi, la xarxa hidràulica i el brollador

La majoria de les actuacions han obtingut fons externs a l'Ajuntament d'Alcoi, com és el cas de fons europeus o dels pressupostos particius de la Generalitat

L’Ajuntament d’Alcoi ha anunciat l’inici de les obres de consolidació de les antigues fàbriques del Molinar. L’alcalde, Toni Francés, i la regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, ja han visitat l’inici de les obre a les fàbriques de primera aigua, xarxa hidràulica i brollador del Molinar. Cal recordar que aquesta área està declarada com a Bé d’Interés Cultural.

L'obra va ser adjudicada per la Generalitat a Cantó Obras S.L. per un import total de 305.197,27 euros, sent el termini d'execució de 315 dies. Les actuacions són finançades al 100% per la Generalitat i són les recollides en el projecte encarregat per l'Ajuntament d'Alcoi i redactat per l'Arquitecte, Ciro Vidal.


Respecte de l'actuació sobre la xarxa hidràulica, el projecte contempla la construcció d'un primer assut amb diverses comportes per a permetre el flux normal d'aigua en l'època de pluges, així com la reconstrucció del tram de séquia després del divisor de cabal. També es retorna al pont la seua condició d'aqüeducte perquè es restitueixen les pedres que delimitaven el curs de l'aigua, tot això sense impedir el pas de persones que ara permet. En la séquia es refan dos punts actualment perforats en el tram que alimenta el Molí Nou del Ferro.


L'actuació sobre Molí Nou del Ferro, a causa de la gran volumetria de l'edifici original, no es reconstruirà per complet. El projecte de consolidació se centra en les testeres Nord i Sud, ja que són els cossos que han conservat l'altura original a causa de la fortalesa de les cantonades construïdes amb carreu. La consolidació prevista en el Molí Vell, vindrà referida al desenrunament, reconstrucció de voltes i reforç de nivell de voltes i de murs perimetrals.

Fàbriques de Primera Aigua


D'altra banda, les obres de rehabilitació de la fàbrica d'Els Solers i consolidació de les fàbriques de primera aigua del Molinar seran sufragades íntegrament per la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a través dels pressupostos participatius de la Generalitat amb 940.000 euros. Pel que respecta a la museïtzació, executable amb posterioritat a la rehabilitació de l'immoble i l'accessibilitat, es duran a terme dins del Pla de Sostenibilitat Turística d'Alcoi, finançat igualment al 100% per Fons Europeus, per al que es destinaran prop de 225.000 euros. Aquests Fons també contemplen una intervenció per a consolidar les restes existents del Molí del Tort, amb una inversió de 87.000 euros i una connexió ‘ciclopeatonal’ amb el Molinar en l'accés sud de la ciutat valorat en 1,8 milions d'euros.


Segons la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, “la consolidació i rehabilitació del BIC del Molinar, que donarà la rellevància que li correspon tant al paratge com a l'arqueologia industrial testimoni de l'origen industrial, és una prioritat del nostre govern. Fa anys estem treballant en aquest sentit, i els projectes ja comencen a fer-se realitat. Hem aconseguit el finançament íntegre de tots els projectes per diferents administracions, més d'un milió i mig d'euros al qual podem sumar quasi dos per a la urbanització des de l'accés sud de la ciutat”.