El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Comiat a Josep Lluís Sanz Pascual

Ha falta el nostre amic i company Josep Lluís Sanz, expresident del Centre Excursionista d’Alcoi, un dels seus membres més actius i estimats. Ens ha …

Ha falta el nostre amic i company Josep Lluís Sanz, expresident del Centre Excursionista d’Alcoi, un dels seus membres més actius i estimats. Ens ha deixat una persona entranyable, un defensor a ultrança del nostre patrimoni, un apassionat incansable de l'esport de muntanya i especialment de l'orientació. Defensor de la preservació de l'entorn i del seu ús sostenible. Va ser un visionari de les activitats en el medi natural. Va crear la secció d'orientació, va ser el precursor de la Pujada al Montcabrer i l'últim cuidant el Refugi de Montcabrer.

La mort li ha arribat en un moment important per al club de la seua vida. Després de diversos intents, el Centre Excursionista d’Alcoi constitueix una nova directiva composta principalment pels membres de la seua secció d'orientació. Un equip de persones que contagiades per la devoció de Sanz per l'esport de la brúixola, ha agafat les regnes de l'històric club de muntanya.

Com si d'un àngel guardià es tractarés, va lluitar fins que la continuïtat del club fora una realitat. Va portar de la mà a les persones, en les quals va creure en el seu moment, quan va oferir el testimoni, en la seua carrera amb el mapa. Casualitat o no, la junta va ser constituïda i en el mateix moment que se celebrava la seua primera reunió, vam rebem la noticia de la seua marxa. Va expirar seré, com si el seu treball estiguera fet.

Autodidacta, vam aprendre d'ell el que hui sabem sobre el complex món de l'orientació. Va viatjar i es va amarar d'aprenentatges que altres devots de la muntanya li van ensenyar. Amb escassos recursos, es va atrevir a endinsar-se en l'organització de proves d'índole nacional. Es va involucrar en els treballs juntament amb els cartògrafs russos, per a realitzar el primer mapa per a orientació, a la nostra ciutat. I finalment, va fer que Alcoi es convertira en referent.

Parlar de la història de l'orientació a Alcoi i a la Comunitat Valenciana, és recordar a Josep Lluís Sanz. Ha sigut un dels membres més longeus i actius del CEA, i sens dubte, un dels orientadors amb més solera de la federació. Un activista incansable dels valors més profunds de la institució.

Va abanderar l'esport de l'orientació a les nostres comarques, i va ser un dels impulsors de l'actual Federació d'Orientació de la Comunitat Valenciana (FEDOCV). Els membres que van compartir aqueix camí amb Sanz, entre ells Víctor García Belenguer -el que fora durant anys president de la Federació Espanyola d'Orientació-, recorda amb nostàlgia el paper que va tindre el nostre alcoià d'honor en els moments claus d'un procés de transformació esportiva per als clubs amants de l'orientació.

Mai va perdre el nord i fins a poc abans de la pandèmia, l'amic Sanz va participar de les assemblees i va estar atent per a tirar una mà en qualsevol activitat que tinguera relació amb el nostre esport. La vida es va anar apagant al costat de la seua gosseta Linda. La seua fidel companya, a la qual va abraçar en els moments de major soledat.

El CEA ha estat la seua segona llar, i l'orientació la seua passió. Ho eren pràcticament tot per a ell. Sempre ha estat involucrat en qualsevol activitat que es duguera a terme en l'entitat, donant suport a qualsevol projecte de qualsevol secció, sempre disposat a ajudar, sempre conciliador.

Molts devem al mestre bona part del que sabem i el CEA el que és hui.

Allí on estiga, portarà bon rumb

DEP