El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Comprar joguets segurs en Internet. AIJU lidera un projecte europeu per a formar a consumidors

És un còmic interactiu que dóna informació als consumidors per a detectar webs de confiança o saber si el producte que comprem és segur. I és que més dels 60 per cent dels productes perillosos retirats de les tendes, continuen a la venda en el mercat en línia. El còmic estarà disponible en el primer trimestre de 2020.

L'Institut del Joguet d'Ibi, AIJU, lidera un projecte europeu de formació de consumidors, l'e-COM 4 CHILDREN, cofinançat per la Comissió Europea i amb col·laboradors com l'associació txeca per al joguet i el joc, l'associació portuguesa per a la seguretat infantil, la Universitat Politècnica de Marche, a Itàlia, i la Universitat d'Alacant.

L'objectiu és crear un còmic interactiu, que estarà disponible en cinc idiomes, i on s'oferiran consells pràctics per ajudar als consumidors a identificar les webs de confiança per a comprar en línia, així com aspectes de seguretat en els joguets en els quals s'ha de fixar abans de comprar. La ferramenta inclou una autoavaluació, perquè el comprador comprove si té els coneixements necessaris per a prendre "decisions informades com a consumidor".

I és que pensem que la seguretat dels productes és la mateixa en les tendes tradicionals i en la venda en línia, però des d'AIJU alerten que més del 60 per cent dels productes amb una alerta per part de les autoritats de consum, continuen a la venda en Internet. "Els xiquets són consumidors especialment vulnerables i estan exposats a majors riscos de lesió, per toxicitat, cremades, risc d'asfíxia, etc.; a més que no són conscients d'eixos riscos", per això la importància de complir "estrictes estàndards de seguretat", expliquen des d'AIJU.

Karina Pernías, responsable de l'àrea de seguretat del producte a AIJU, explica que ara estan en proves pilot per avaluar l'eficàcia de la ferramenta, que, preveuen, estiga disponible en el primer trimestre del 2020. "Però estem molt satisfets amb el projecte perquè és la primera vegada que es proporciona una solució al consumidor i a l'empresa des de la perspectiva de la seguretat del producte en la compra-veda en línia de productes infantils".