El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Compromís demana en Alcoi implicació de tots en la manifestació per un finançament just

Joan Baldoví, Àguda Mico i Júlia Company, amb altres membres de Compromís Alcoi
Dissabte 18 de novembre a València està convocada la manifestació per un finançament just, a la que s'han sumat partits polítics, sindicats i associacions i entitats de tot tipus

La cita, que serà dissabte 18 de novembre a València, confia reunir a milers de persones en defensa d'un nou sistema de finançament més just per a la Comunitat Valenciana. El diputat al Congrés Joan Baldoví ha estat en Alcoi per a explicar que som la comunitat pitjor finançada i amb menys inversions, i reclama que la societat s'unisca per a poder canviar aquesta situació. Baldoví ha estat acompanyat en Alcoi per Àgueda Mico, Júlia Company i el regidor alcoià Màrius Ivorra.

Joan Baldoví, diputat al Congrés i la cara més visible del partit (no debades, és un dels polítics millor valorats a Espanya), ha estat en Alcoi per reivindicar la participació de tots en la manifestació d'aquest dissabte 18 de novembre a Valencià, i on es reclama un finançament just per a la Comunitat Valenciana. Baldoví ha estat acompanyat per altres membres del partit, com Àgueda Mico, Júlia Company i Màrius Ivorra.

Tots ells confien en una afluència massiva en la manifestació a València, i s'han mostrat molt satisfets perquè la gran majoria de partits polítics, sindicats, associacions empresarials, entitats i col·lectius han anunciat la seua adhesió a la reivindicació. A hores d'ara tan sols s'han despenjat de la convocatòria el Partit Popular i el sindicat CNT.

Per a Baldoví, "l'actitud del partit popular em sembla covarda, i traïdora dels interessos del poble valencià". Perquè Compromís assegura que no és una manifestació contra ningú, sinó "l'empoderament de la societat valenciana", l'oportunitat de fer força comuna. La pròxima setmana, Baldoví té una pregunta preparada per a Montoro en la que li reclamarà que, si són constitucionalistes, complisquen la Carta i financen a la Comunitat Valenciana com cal, i "quan puge, ja no seré el de Compromís, darrere tindré la veu de tot un poble per damunt d'ideologies i partits polítics, que unànimement han demanat justícia. Estaré legitimat per a demanar el que ens pertoca".

Tant Baldoví com els seus acompanyants han presentat diferents xifres per demostrar la "injustícia" amb la comunitat. Baldoví explica que la setmana pròxima s'aprovarà el cup basc, que suposa que "cada valencià tindrà 2.506 euros menys respecte a una persona que haja nascut en Baracaldo o Vitòria. Una persona nascuda en Alcoi ho té més difícil que una nascuda en Sant Sebastià".

Júlia Company assegura que "som pobres i paguem com a rics". Diu que per una banda tenim el problema de l'infrafinançament, que afecta el teixit empresarial i les empreses "ixen en més pedres en la motxilla mentre en altres comunitats eixa motxilla està buida". I per altre costat està la falta d'inversions, que no permet avançar en qüestions com el corredor mediterrani o la millora de les línies de tren. Segons les dades oferides per Compromís, la Comunitat Valenciana suposa l'11 per cent de la població, i el 10 per cent del PIB, però rep una inversió real del 3,5 per cent. "Si contem any rere any" diu la portaveu de Compromís Águeda Mico, "el deute és de més de 20.000 milions d'euros". Àgueda Mico dóna a més exemples concrets dels efectes d'aquest infrafinançament, i diu que mentre que en altres comunitats les mamografies es fan a partir dels 30 o 35 anys, a la comunitat es fan a partir dels 40, "jo en tinc 39 i no m'he fet cap mamografia".

Així, des de Compromís confien que l'assistència a la manifestació de València siga massiva, i que servisca per a donar una imatge d'unitat de tota la població valenciana per a reclamat un millor finançament. Recordem que des de les entitats organitzadores de la manifestació s'habilitaran autobusos que eixiran des de les nostres comarques cap a la cita al Cap i Casal.