El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Compromís demana un canvi en el reglament d'explosius per a facilitar l'ús de la pólvora a les festes de Moros i Cristians

Els trons han estat uns dels darrers actes a Muro / AM

Des de fa uns mesos, els municipis on es fan actes d'arcabusseria s'han vist molt afectats per la pujada del preu que ha sofrit la compra de la pólvora.

Des de Compromís demanen canvis en el reglament d'explosius, ja que fa mesos que la situació està cada vegada més complicada per culpa de l'augment del preu de la pólvora.

El tema de la pólvora ha sigut un dels més recurrents durant la celebració de festes de Moros i Cristians de diferents pobles i ciutats del voltant. Per ara, solament existeix una empresa espanyola la qual s'encarrega de distribuir tota la pólvora, per la qual cosa la distribució d'aquesta solament recau en 'Albex', produint-se així un monopoli.

Des de Compromís volen que el Consell inste al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a modificar el reglament d'explosius i simplificar els tràmits per a l’ús de la pólvora als actes d’arcabusseria.

Jesús Pla, diputat de Compromís i president de la Comissió d'Educació i Cultura a les Corts Valencianes, menciona que "amb aquesta modificació, que arreplega les demandes del món fester i de la Unió Nacional d'Entitats Festeres (UNDEF), demanen que les pirotècniques que complisquen els requisits de seguretat exigits al reglament puguen comercialitzar i fabricar pólvora negra per a arcabusseria, de manera que es facilite la concurrència al mercat d’un major nombre d’operadors".

Des de fa uns mesos, els municipis on es fan actes d'arcabusseria, (sobretot on se celebren les festes de Moros i Cristians) s'han vist molt afectats per la pujada del preu que ha sofrit la compra de la pólvora. Fins al punt de pujar de 32 a 48 euros

A més a més, “des de Compromís també volen que el canvi al reglament servisca per a igualar el temps permés de custòdia de la pólvora a totes les celebracions festeres, sent aquest de 96 hores a totes les poblacions, independentment del nombre de participants”, ha explicat Pla.