El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Compromís i Esquerra Unida de Muro trenquen el pacte. Jacqueline Cerdà: "Ens hem trobat uns socis de govern fent d'oposició"

Inma Orozco, de la executiva nacional del BLOC; Jacqueline Cerdà, alcaldessa; i els regidors Eli Pérez i Carolina Ivàñez / R. Lledó
Compromís governarà en minoria amb 4 regidors

L'alcaldessa de Muro, Jacqueline Cerdà, ha comunicat la decisió per part de Compromís de retirar totes les competències als regidors d'Esquerra Unida i governar el que queda de legislatura en minoria. Ha sigut un anunci fet en una roda de premsa convocada de forma urgent en la qual s'han explicat els motius de prendre aquesta decisió per part de Compromís, que deixa als nacionalistes en minoria amb 4 regidors. L'actual alcaldessa ha reconegut que "ens hem trobat uns socis de govern fent d'oposició dins del mateix govern municipal".

Compromís Muro ha governat des de 2015 en coalició amb Esquerra Unida. Jacqueline Cerdà ha reconegut que hi ha hagut "moltes discrepàncies" i que "s'ha treballat i continua treballant-se de forma compartimentada, impossibilitant una mínima coordinació". Després de prendre la decisió de trencar el govern, l'alcaldessa ha dit que "farem el que puguem" amb 4 regidors. Pel que fa a les competències de cadascun dels regidors, no s'ha comunicat quina persona dirigirà cada regidoria.

Una de les parts fonamentals d'aquesta desavinença és la "costant ocultació d'informació" per part d'EU, segons la versió de Compromís. Sobre aquesta "ocultació" ha posat alguns exemples com "el cas de la negociació durant un any d'un conveni amb la parròquia per a la cessió del patronat. Assumpte del qual l'oposició estava al corrent i que l'alcaldessa ni els tècnics vam ser informats en cap moment. Un conveni que no compleix amb el marc legal". Altre cas comentat per Cerdà ha estat la "negociació desastrosa durant més de tres anys de la cessió del cementiri".

Com vam contar a ARAMULTIMÈDIA, també hi ha hagut desacord amb el tema de la gestió de l'aigua. Però el desencadenant final de la decisió del trencament del govern ha estat la problemàtica creada per la Regidoria d'Educació (d'EU) sobre el Bracal i la seguretat dels alumnes després de la reparació de la instal.lació d'abastiment d'aigua potable de les aules prefabricades. Jacqueline Cerdà ha destacat que "no va existir cap risc real de contaminació de l'aigua" i que "hi ha una clara manipulació dels fets, no sabem amb quina intenció". Esquerra Unida, per la seua banda, no opina el mateix que aquest informe.

A Esquerra Unida estan "contents"

Segons Compromís, abans de fer la compareixença dels mitjans de comunicació, ha comunicat aquesta decisió a Esquerra Unida. Jacqueline Cerdà assegura que ha vist "contents" als membres d'EU en el moment de comunicar-los la notícia.

Cerdà també s'ha mostrat desconfiada amb la relació entre EU i PP. En la roda de premsa ha recordat que "el portaveu d'EU va anar a una reunió amb Diputació acompanyat pel portaveu del PP, per parlar del nou Pla d'Obres i Serveis. Reunió de la que nosaltres ens vam assabentar per la premsa". L'alcaldessa també té constància de les "negociacions existents entre Esquerra Unida i PP" abans de formar el govern amb Compromís.

Total suport del partit

Compromís Muro afirma estar "tranquil" amb la decisió presa perquè el partit "els ha recolzat". Pel que fa a les eleccions municipals de 2019, "la gent decidirà".

A la roda de premsa hi han estat, a banda de Jacqueline Cerdà, els regidors Carolina Ivàñez i Eli Pérez, juntament amb la membre de l'executiva nacional del BLOC, Inma Orozco. Sergi Silvestre, regidor de Compromís, no ha pogut acudir.