El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Compromís i PSOE aproven els pressupostos 2016

Compromís i PSOE aproven els pressupostos 2016/AM
Compromís dona "un vot de confiança, encara que no ens fiem", i el PP canvia el seu parer i vota en contra

Els pressupostos de 2016 s'han aprovat en un ple en sorpreses i canvis de vot a última hora. El Partit Popular, que havia anunciat que s'abstindria, finalment va votar en contra. I Compromís va donar suport als pressupostos amb un vot positiu que, segons el portaveu David Abad "molts militants del nostre partit i inclús la meua família no entendrà". L'encreuament més gran de retrets va ser entre el govern socialista i Guanyar Alcoi, que no acaben de trobar el fil d'unió.

La intenció del govern socialista era aprovar els pressupostos sense cap vot en contra i no ho va aconseguir, però sí que va trobar un suport d'última hora en Compromís, que va votar a favor. Això sí, David Abad va deixar clar que "a pesar que el fetge ens demana una altra cosa votarem a favor". El vot és conseqüència, segons explica David Abad, de la receptivitat mostrada per la regidora d'hisenda; però sobretot per una aposta per la ciutat que "necessita trobar el seu futur". El vot positiu portava a més dos condicionaments: transparència absoluta en les subvencions a l'Alcoyano i l'Alcodiam - una de les qüestions que ha dominat el debat dels pressupostos -, i un cronograma per comprovar el compliment de les propostes fetes pel grup i que s'han incorporat als pressupostos.

L'altra sorpresa la va portar el grup popular, que en un primer moment havia anunciat que s'abstindria, però finalment va votar en contra. Natxo Palmer explicava que "són uns pressupostos que no ens satisfacen, fets d'una manera improvisada i sense planificació a llarg termini. Un pressupost del qual no anem a ser còmplices. El PP vota en contra d'una gestió ineficient dels socialistes".

L'enfrontament més fort en el ple va ser entre Guanyar Alcoi i el PSOE, amb problemes evidents d'enteniment. L'alcalde Toni Francés els assegurava que era "el grup amb què més atenció hem tingut, i més del 40 per cent de les propostes incorporades són vostres". Per contra, Estefania Blanes explicava que "en l'esmena conjunta que s'acaba de presentar no hi ha cap proposta de Guanyar Alcoi", i assegura que s'ha incorporat alguna idea però no l'esperit de les propostes. Les qüestions en què més clar quedava aquest enfrontament va ser en les subvencions a l'Alcoyano i l'Alcodiam o la sol·licitud de Guanyar de municipalitzar el servei de cadires de festes o reduir un 10 per cent les partides de festes per a fomentar la promoció econòmica o el cooperativisme.

Per la seua banda, Ciutadans es va abstenir per què, segons José Miguel Antolí, "no tombarem ni posarem reparos al seu projecte, però no podem donar-li suport".

El pressupost aprovat per a 2016 ascendeixen a un total de 53 milions d'euros, un 6 per cent més que l'anterior aprovat.