El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Compromís i socialistes es distancien del futur pacte de govern en Muro

Investidura de Gabriel Tomás.

El recentment investit alcalde de Muro, Gabriel Tomás, mantindrà aquesta setmana una ronda de contactes amb tots els partits per a oferir-los un govern de concentració.

Després de la inesperada investidura de Grabiel Tomás com a alcalde de Muro, els partits murers encaren una setmana clau per a la formació del pròxim govern municipal. Esquerra Unida, partit que ostentarà l'alcaldia a pesar de ser la quarta força més votada, proposarà a la resta de forces que s'integren en un govern de concentració. En Compromís, la força més votada, estan "oberts a escoltar" qualsevol proposta, encara que segons el seu alcaldable, Vicent Molina, descarten d'entrada treballar amb la dreta. Els socialistes per la seua part defensen un "projecte polític propi", i afirmen que no estan disposats a aconseguir l'alcaldia "a qualsevol preu".

El pacte entre forces a l'Ajuntament de Muro pareix necessari, ja que Esquerra Unida disposa únicament de dos regidors per a governar a la localitat del Comtat. El nou alcalde ja ha anunciat que iniciarà una ronda de contactes amb tots els partits per a concretar la fórmula de govern en Muro per als pròxims quatre anys. Assegura Tomás que ha volgut deixar passar 48 hores des del seu nomenament perquè es tranquil·litzara la situació i poder així iniciar els contactes. No obstant això, l'acord s'haurà de formalitzar amb certa urgència, ja que gestionar un ajuntament amb dos regidors podria resultar una tasca titànica.

Recordem que la investidura de Gabriel Tomás es va assolir el passat 15 de juny amb els vots favorables del Partit Popular i Ciutadans, un acord que va agafar per sorpresa a més d'un. Un d'ells fou el mateix Molina, qui confiava que cada partit votara als seus propis candidats durant la investidura. Molina lamenta que la ronda de contactes d'Esquerra Unida no s'iniciara el dilluns posterior a la investidura, i encara que tenen fins al 15 de juliol per a formalitzar el nou govern, assegura el líder de Compromís que si tarden molt a reunir-se "igual ja és tard".

Des del Partit Socialista volen recordar a Gabriel Tomás que "pot renunciar a l'alcaldia", i és que pensen que un govern amb cinc regidors que no són d'esquerres no podria desenvolupar polítiques progressistes, "no és tan sols una quimera, sinó un insult a la intel·ligència", afirmen en un comunicat de premsa.

Qui es mostra més partidari d'entrar en un govern de concentració és el Partit Popular, que amb els seus quatre vots va permetre a Tomàs ser investit alcalde. Ángel Mollà, líder dels populars murers, considera "lògic" que la seua formació entre a formar part d'un govern de coalició. Respecte d'un hipotètic pacte de concentració on també estiguen Compromís i PSOE, Mollà assegura que "són altres partits els que posen línies roges, i no el Partit Popular".

Pacte "antinatural"

Moments després de la investidura a Muro, Molina considerava "antinatural" que Esquerra Unida rebera el suport de dues forces com són PP i Ciutadans en la votació. Ángel Mollá no veu res d'antinatural en el suport de la seua formació a EU; el que sí que veu antinatural però és que els partits no siguen capaços de "posar els programes per davant dels partits", i també qüestiona el paper de Compromís durant la legislatura passada, quan la falta d'entesa va ocasionar que Esquerra Unida fóra obligada a deixar el govern en meitat del mandat.